Adjektiivitarina

Tänään olisi Markon vuoro kirjoittaa blogiteksti. Annamme kuitenkin työmäärään ja pilkunviilauksiin hukkuvalle graafikollemme työrauhan. Sen sijaan päätimme leikkiä perinteistä "täytä puuttuvat kohdat" -leikkiä!

Alkuperäinen teksti näytti tältä:

Viimeisiä __________ päiviä viedään ensimmäisen taiton parissa! Olemme oikolukeneet, liehuja korjanneet, pilkkua viilanneet sekä artikkeleita päivitelleet __________ mielin. Tiima edistyy siis jo __________ vauhtia! Marraskuun deadlineen mennessä lehtemme julkaiseminen on mielestäni __________ tavoite. Ryhmähenki on ollut aivan __________! Odotan __________ lehtemme lopullista muotoa, ja kuinka tavoitamme lukijoita. Sydämeni pohjasta voin rakkaille Tiima-kollegoilleni sanoa, että olette olleet __________ minulle. Juttuni olisivat olleet ilman tukeanne __________ ja __________. Toivon, että __________ lehtemme löytää lukijansa!

Terveisin (Oma nimi tähän)

PS. Odotan __________, että pääsemme tekemään taittoa uudelleen Androidille!

Jokainen työryhmän jäsen täytti tekstin omalta osaltaan ja tältä näyttävät vastaukset:

MARI, päätoimittaja

Viimeisiä pitkiä päiviä viedään ensimmäisen taiton parissa! Olemme oikolukeneet, liehuja korjanneet, pilkkua viilanneet sekä artikkeleita päivitelleet väsynein mielin. Tiima edistyy siis jo mukavaa vauhtia! Marraskuun deadlineen mennessä lehtemme julkaiseminen on mielestäni kaukana siintävä tavoite. Ryhmähenki on ollut aivan mahtava! Odotan mielenkiinnolla lehtemme lopullista muotoa ja kuinka tavoitamme lukijoita. Sydämeni pohjasta voin rakkaille Tiima-kollegoilleni sanoa, että olette olleet suureksi avuksi minulle. Juttuni olisivat olleet ilman tukeanne kömpelöitä ja pilkuntäytteisiä. Toivon, että erikoinen lehtemme löytää lukijansa!

Terveisin Mari

PS. Odotan kauhuissani, että pääsemme tekemään taittoa uudelleen Androidille!

RIINA, toimittaja

Viimeisiä pyöreitä päiviä viedään ensimmäisen taiton parissa! Olemme oikolukeneet, liehuja korjanneet, pilkkua viilanneet sekä artikkeleita päivitelleet karvaisin mielin. Tiima edistyy siis jo pallomaista vauhtia! Marraskuun deadlineen mennessä lehtemme julkaiseminen on mielestäni vihreä tavoite. Ryhmähenki on ollut aivan mieletön! Odotan aurinkoisena lehtemme lopullista muotoa ja kuinka tavoitamme lukijoita. Sydämeni pohjasta voin rakkaille Tiima-kollegoilleni sanoa, että olette olleet pehmeitä minulle. Juttuni olisivat olleet ilman tukeanne jäisiä ja limaisia. Toivon, että timanttinen lehtemme löytää lukijansa!

Terveisin Riina

PS. Odotan innokkaana, että pääsemme tekemään taittoa uudelleen Androidille!

IDA, toimittaja

Viimeisiä väsyneitä päiviä viedään ensimmäisen taiton parissa! Olemme oikolukeneet, liehuja korjanneet, pilkkua viilanneet sekä artikkeleita päivitelleet itkuisin mielin. Tiima edistyy siis jo kammottavaa vauhtia! Marraskuun deadlineen mennessä lehtemme julkaiseminen on mielestäni järjetön tavoite. Ryhmähenki on ollut aivan mahdoton! Odotan facebookissa lehtemme lopullista muotoa ja kuinka tavoitamme lukijoita. Sydämeni pohjasta voin rakkaille Tiima-kollegoilleni sanoa, että olette olleet huomaamattomia minulle. Juttuni olisivat olleet ilman tukeanne –kin-päätteisiä ja kuvatekstittömiä. Toivon, että puhki viilattu lehtemme löytää lukijansa!

Terveisin Ida

PS. Odotan yhä järjissäni, että pääsemme tekemään taittoa uudelleen Androidille!

MIIKA, toimittaja

Viimeisiä kiduttavia päiviä viedään ensimmäisen taiton parissa! Olemme oikolukeneet, liehuja korjanneet, pilkkua viilanneet sekä artikkeleita päivitelleet riemukkain mielin. Tiima edistyy siis jo hyvää vauhtia! Marraskuun deadlineen mennessä lehtemme julkaiseminen on mielestäni realistinen tavoite. Ryhmähenki on ollut aivan huippu! Odotan innoissani lehtemme lopullista muotoa ja kuinka tavoitamme lukijoita. Sydämeni pohjasta voin rakkaille Tiima-kollegoilleni sanoa, että olette olleet kiitettävän kärsivällisiä minulle. Juttuni olisivat olleet ilman tukeanne liian pitkiä ja rönsyileviä. Toivon, että eloisa lehtemme löytää lukijansa!

Terveisin Miika

PS. Odotan pelonsekaisin tuntein, että pääsemme tekemään taittoa uudelleen Androidille!

JULIA, toimittaja

Viimeisiä hulvattomia päiviä viedään ensimmäisen taiton parissa! Olemme oikolukeneet, liehuja korjanneet, pilkkua viilanneet sekä artikkeleita päivitelleet uljain mielin. Tiima edistyy siis jo riuskaa vauhtia! Marraskuun deadlineen mennessä lehtemme julkaiseminen on mielestäni tavoite. Ryhmähenki on ollut aivan priimaa! Odotan kosketeltavan lehtemme lopullista muotoa ja kuinka tavoitamme lukijoita. Sydämeni pohjasta voin rakkaille Tiima-kollegoilleni sanoa, että olette olleet ankaria, mutta silti lutuisia minulle. Juttuni olisivat olleet ilman tukeanne pidempiä ja vielä pidempiä. Toivon, että eeppinen lehtemme löytää lukijansa!

Terveisin Julia

PS. Odotan epätoivoisesti, että pääsemme tekemään taittoa uudelleen Androidille!

MARKO, graafikko

Viimeisiä rentouttavia päiviä viedään ensimmäisen taiton parissa! Olemme oikolukeneet, liehuja korjanneet, pilkkua viilanneet sekä artikkeleita päivitelleet ahkerin mielin. Tiima edistyy siis jo hyvää vauhtia! Marraskuun deadlineen mennessä lehtemme julkaiseminen on mielestäni realistinen tavoite. Ryhmähenki on ollut aivan loistava! Odotan innolla lehtemme lopullista muotoa ja kuinka tavoitamme lukijoita. Sydämeni pohjasta voin rakkaille Tiima-kollegoilleni sanoa, että olette olleet äärettömän suurena apuna minulle. Juttuni olisivat olleet ilman tukeanne turhia ja tarpeettomia. Toivon, että uusi lehtemme löytää lukijansa!

Terveisin Marko

PS. Odotan pohdiskelevana, että pääsemme tekemään taittoa uudelleen Androidille!

TIMO, tuottaja

Viimeisiä kireitä päiviä viedään ensimmäisen taiton parissa! Olemme oikolukeneet, liehuja korjanneet, pilkkua viilanneet sekä artikkeleita päivitelleet kärsiv(ällis)in mielin. Tiima edistyy siis jo tasaisen tappavaa vauhtia! Marraskuun deadlineen mennessä lehtemme julkaiseminen on mielestäni kunnianhimoinen tavoite. Ryhmähenki on ollut aivan huimaa! Odotan kärsimättömänä lehtemme lopullista muotoa ja kuinka tavoitamme lukijoita. Sydämeni pohjasta voin rakkaille Tiima-kollegoilleni sanoa, että olette olleet vaativia minulle. Juttuni olisivat olleet ilman tukeanne  epäselviä ja täynnä kielioppivirheitä. Toivon, että maatamullistava lehtemme löytää lukijansa!

Terveisin Timo

PS. Odotan innolla, että pääsemme tekemään taittoa uudelleen Androidille!

... Tästä voimme päätellä, mitä tuleman pitää Tiiman toimituksessa.  

Aina mielessä

Mikä on mielessä syödessä, punttisalilla ja nukkuessa? No Tiima tietenkin! Kesken penkkipunnerrussarjan mielessäni on kummitellut puuttuva kuvateksti ja olen nähnyt painajasta kaikkien taittotiedostojen menettämisestä. Loppusuora kuitenkin häämöttää. 

Viikon teemana ovat olleet ehdottomasti pahaenteiset lausahdukset "Muuten huomasitko, että...". Vaikka tekstejä on hienosäädetty ja oikoluettu kyllästymiseen saakka, löytyy kirjoitusvirheen paholaisia edelleen. Tosin onneksi enää harvakseltaan. Mutta silti säikähdän joka kerta, kun kuulen Riinan mainitsevan nimeni. 

Juttujen taitot ovat käytännössä valmiit. Jäljellä on enää jokunen taitollinen tehtävä, kuten lehden sisällysluettelon luominen ja puuttuvien kansikuvien viimeistely. Sitten alkaa lehden kokoaminen, joka päättyy (toivottavasti) onnelliseen loppuun. Hyvä näin, sillä en jaksaisi tuijottaa omia juttujani enää sekuntiakaan.... Paitsi että oikaisin mutkat suoriksi! Unohdin kokonaan, että rakkaat tuotokseni täytyy taittaa vielä Androidille. Ratkean riemusta...

Tiima on haukannut niin ison osan ajastani, että fiilikseni ovat sangen epäuskoiset deadlinen lähestyessä. Mitä teen lauantai-aamuisin, kun en enää herää kello viideltä kuvaamaan kummitustaloja? Eikö minun tosiaan enää tarvitse nauhoittaa suosikkisarjojani? Kavereitanikin voin tavata taas milloin haluan. Mutta toisaalta, Tiiman on myös antanut minulle paljon. Vajaan kuukauden aikana olen oppinut aiempaa paremmaksi tiimipelaajaksi. Kyky itsenäiseen työskentelyyn ja omat vahvat visiot ovat hyvä asia, kunhan muistaa pitää ryhmän muut jäsenet ajantasalla omista tekemisistään. Kuvankäsittelyssä olen kehittynyt todella paljon, samoin taitossa. Yhteishenkemme on ollut todella hyvä ja apua on aina kysyttäessä saanut. Mitä muuta projektilta voisi edes toivoa?

Miika, toimittaja

Tuottajan puheenvuoro

Taittodeadlinen lähestyessä on hyvä hetki kurkistaa tuottajan päänupin sisälle. Kiirettä on pitänyt, ongelmiin on törmätty ja ratkaistu, juttuja on hiottu ja oikoluettu ja Markoa työllistetty kuin Kelan asiakaspalvelua lukuvuoden alussa. Kaikesta tästä huolimatta (ja sen ansiosta) usko onnistumiseen on kova.

Avoin ja dynaaminen työympäristömme on mahdollistanut välittömän palautteen monesta näkökulmasta. Jutut oikoluetaan jo ennen niiden valmistumista, graafisia ratkaisuja testaillaan eri artikkeleilla, jokainen blogiteksti ja Facebookin statuspäivitys hyväksytetään ryhmällä ja kuvituksia suunnitellessa seitsemän silmäparia antaa armotta kritiikkiä ja kehuja.

Onneksi Markon avuksi saimme tiimiimme mukaan romanialaisen vaihtarin kuvituksia tekemään. Cristina onkin ylittänyt kaikki odotuksemme ja hoitanut hommansa nopealla aikataululla ja ammattimaisella otteella. Saapa toimitus myös harjoittaa englannin kielipäätään ohjeita antaessaan.

Työaikojemme takia koko Tiiman toimitus on pysynyt julkisuudelta piilossa Avid-luokan oveen teipattua tilavarausilmoitusta lukuun ottamatta. Viimeisen kuukauden ajan olemme aloittaneet hommamme neljän maissa iltapäivällä, joka on omalta osaltaan vaikuttanut tiimiläisten sosiaaliseen elämään.

Kahdeksan ihmisen aikataulujen yhteensovittaminen on kuitenkin hyvin haastavaa, varsinkin kun projektiopintojen kanssa päällekkäin on bookattu useampikin pakollinen kurssi kolmannen vuoden opiskelijoille. Kyseisten kurssien vetäjät tuntekoon pienen piikittelevän piston sydämissään.

Täytyy kuitenkin myöntää, ilta-aikatauluista on enemmän hyötyä kuin haittaa. Kuten kaikki opiskelijat ja opiskelijahenkiset tietävät, iltaisin (ja varsinkin öisin) aivotoiminta on vilkkaimmillaan ja luovuus saa siivet selkäänsä. Ja mikä tärkeintä, saa nukkua pitkään. Hyvin levännyt toimittaja on toimiva toimittaja.

Tiiman markkinointi on ollut hyvin mielenkiintoista verrattuna aiempiin projekteihini. Perinteisten printtimainoksien ja puuduttavien markkinointisuunnitelmien laatimisen lisäksi retro/vintageteema on mahdollistanut hienoja markkinointikikkoja. Vanhojen mainosten pohjalta väkertämäni "testimonimainos" ja mystinen radiopätkä ovat hyviä esimerkkejä näistä. (Mainoksia voi käydä ihastelemassa Facebook-sivuillamme.)

Lisääkin on luvassa, mutta niistä vielä vaikenen. Seuraa meitä Facebookissa, niin tiedät mitä tapahtuu. Matka on ollut hieno, opettavainen ja raskas. Olen nauttinut suuresti luovasta työstä mainoksien ja markkinakuvioiden parissa muun ryhmän tehdessä omia hommiaan. Kohta tämän tuottajan rahkeet punnitaan, kun vastaan asettuu Applen julkaisubyrokratia. Aihetta olen paljon opiskellut ja siitä vielä enemmän huhupuheita ja kauhutarinoita kuullut, mutta siltikään minulla ei ole harmainta aavistusta, mitä tuleman pitää. Se on kuitenkin varmaa, että kun taittomme on valmis, istun seuraavan kuukauden täyttämässä loputtomasti lomakkeita, jotta lehtemme tulisi marraskuussa julki

Ensimmäisen taiton valmistuttua vaihdammekin alustaa iOS:stä Androidiin, joka tietää toimittajien paluuta InDesignin pariin. Julkaisukanavana Google Play tulee olemaan huomattavasti helpompi kuin AppStore, sillä Googlen byrokratia on paljon kehittäjäystävällisempää. Ja halvempaa.

Tiima on ottanut kunniallisen vastuun toimia edelläkävijänä Oamkin mobiilijulkaisuissa. Vaikka e-lehtien tarjonta ja kysyntä onkin jatkuvassa kasvussa, teemallisesti kilpailu on häviävän pientä Suomessa. Kotimaassamme valtaosa e-lehdistä on vain PDF-versioita printtilehdistään, kun taas me suunnittelemme Tiiman alusta asti tabletti/älypuhelinkäyttöön. Se antaa meille suuren kilpailuedun sisällöllisesti.

Tiima on projekti, jossa pääsemme oikeasti luomaan uutta. Meillä ei ole esikuvaa, ei vertailukohtia, ei ketään, kenen virheistä oppia. Vain ammattitaitoinen toimitus ja avara mieli. Vaikka lopputulos ja lukijakunnan vastaanotto ovat vielä mysteerejä, olen suunnattoman ylpeä koko tiimistämme ja tiedän, että yrittämiseen ja tietotaitoon menestyksemme ei ainakaan kaadu.

Timo, tuottaja

Kirosanoja ja sokerinhuuruista taittoa

Neljäs intensiivinen työviikko projektimme kimpussa alkaa olla purkissa. Tunnelma Avid-luokassa on varsin kiihkeä: ilmassa on keskittynyttä naputtelua, onnistumisen iloa ja hetkellisiä raivon puuskia.

Keskiviikkona ensimmäisen jutun taitto valmistui, ja ihmettelimme lopputulosta tabletin näytöltä. Artikkeli kuvieen ja muine elementteineen näytti hienolta, aivan erilaiselta kuin juttua hahmotellessa taitto-ohjelmassa.

Oma työni etenee limukan ja suklaan voimalla. Marin mietteitä toistaakseni, en muista milloin viimeksi olisin herkutellut näin paljon kuin nyt – projektistressi antaa siihen mainion tekosyyn. Deadline lähestyy, ja fiilikseni tuomiopäivää kohtaan ovat ristiriitaiset. Koen nopeatahtisen projektityöskentelyn raskaana, mutta silti oudon masokistisella tavalla motivoivana. Melkeinpä harmittaa, että pian lehti valmistuu ja paluu tavanomaisille (puuduttaville) kursseille odottaa.

Torstain välipalaverissa puolivalmis tekeleemme sai ohjaavilta opettajiltamme erittäin innostuneen vastaanoton. Kesän itsenäisen työskentelyn ja neljän koululla puurtamamme Tiima-viikon jälkeen yhdellä sun toisella taitaa olla oma hahmotuskyky kokonaisuutta kohtaan hieman vinksallaan. Ulkopuolinen kannustus puhalsi tiimimme positiivista energiaa.

Romanialainen vaihtarimme Cristina ja ykkösvuoden visu-opiskelija Heli työstävät parhaillaan kansikuvia ja muita kuvituksia. Kuvat valmistuvat todennäköisesti aika viime tipassa, ja sekin tuo oman jännityksensä soppaan.

Tällä hetkellä omat hommansa hyvälle mallille saanut Riina oikolukee tekstejä ja bongaa puuttuvia pilkkuja, vääriä muotoiluja tai muita lapsuksia. Uskomatonta, että niitä kaiken hinkkaamisen jälkeen edelleenkin löytyy!

Julia, toimittaja

 

 

Nyt vähän ahdistaa

En ole koskaan aiemmin leikkinyt päätoimittajaa. Suostuin Tiiman päätoimittajaksi sen kummemmin miettimättä. Kokemus on tähän asti ollut mielenkiintoinen, mutta myös melkoisen stressaava.

On tuntunut kummalliselta ohjeistaa ja patistaa toimittajaksi opiskelevia luokkakavereita töiden pariin. Ideoita ja mielipiteitä on kuitenkin jaettu puolin ja toisin, ja kaikkien mielipide on yhtä painava. Olen ollut tiimiimme tyytyväinen: porukka tekee sen mitä lupaa, ja useimmiten myös aikatauluja noudattaen. Jokaisella toimittajalla pysyy kädessä niin kynä kuin kamerakin.

Välillä mieleen on tullut kauhukuva siitä, että mitä jos lehtemme menee täysin mönkään. Vahvimmin tämä tunne nousi pintaan silloin, kun julkaisimme Facebook-sivumme. Tieto Tiima-lehden julkaisusta on nyt julkinen, joten valmista ja julkaisukelpoista materiaalia on pakko saada aikaan.

Projektin deadline on jo lähes nurkan takana, mutta moni asia on vielä tekemättä. Viime viikon jokainen toimittaja taittoi omia juttujaan, ja tämän viikon aikana materiaalia täytyisi koota mahdollisimman paljon kasaan. Maanantaina työtahtia hidastivat kaatuilevat koneet. Myös taitollisten elementtien hiominen on vienyt yllättävän paljon aikaa. Vielä työstämistä vaativia pikkuasioita pitäisi varmaan laittaa listalle ylös, muuten ne jäävät viime tinkaan.

Kuluneen syyskuun aikana ryhmässämme on kulutettu enemmän suklaata, kahvia, tupakkaa ja nukkumattipastilleja kuin varmaan koko vuoden aikana. Myös ärräpäitä on lennellyt enemmän kuin yleensä. Toivottavasti käytävillä kulkevat vahtimestarit eivät ole säikähtäneet.

Kaiken stressailun lisäksi mielessä kytee myös kutkuttava odotus. Tiima tulee olemaan ensimmäinen Oamkin projektiopintoina toteutettava tablettilehti, joten kaikki tämä on uutta ja ihmeellistä. Lehden idea on hauska, ja jutut tukevat konseptia monipuolisesti. Tekeminen on ollut hauskaa ja olemme kaikki oppineet paljon uutta. Hyvä tästä tulee.

Mari, päätoimittaja