HUOM! Olet Oamkin vanhassa blogissa. Siirry uuteen blogiimme tästä »
Oamkin blogeja

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 353 Seuraava »

Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa

kir9sn Kirjoittanut Lukeminen kannattaa aina   blogissa Kirjavinkit
Julkaistu 13.2.2018, klo 14:55

Gummerus kustannus, 231 s.

Selja Ahavan ”Ennen kuin mieheni katoaa” on kirja transseksuaalisuudesta – tällä kertaa kuitenkin puolison näkökulmasta. Ahava kirjoittaa omaelämäkerrallisen kuvauksen siitä, miltä tuntuu, kun hänen pitkäaikainen aviomiehensä ja lastensa isä ilmoittaa täysin yllättäen haluavansa ollakin nainen. Kirjassa kuvataan täsmällisen riipivästi Ahavan järkytykseen ja siitä seuraaviin kuukausiin liittyviä tunnelmia ja ajatuskulkuja. Transseksuaalisuusteemansa lisäksi teosta voisi pitää myös erokirjana: Kuinka sisäistää, että se ihminen, jonka on luullut tuntevansa läpikotaisin, onkin yhtäkkiä aivan muuta kuin on kuvitellut?

Teoksessa on mielenkiintoinen rakenne, sillä siinä kuljetetaan myös rinnakkaisjuonta Kristoffer Kolumbuksen purjehduksista. Henkilökohtaisesti en pitänyt tästä ratkaisusta, vaikka vertaus sinällään lieneekin osuva. Sen sijaan Ahavan käyttämä kieli on runollisen kaunista ja viiltävän tarkkanäköistä.

Ennen kuin mieheni katoaa on Selja Ahavan kolmas teos. 

Lintulaudan elämää: opas talvisten pihalintujen tarkkailuun, Mauri Leivo

kir9sn Kirjoittanut Lukeminen kannattaa aina   blogissa Kirjavinkit
Julkaistu 13.2.2018, klo 14:08

Kukapa meistä ei olisi joskus miettinyt nähdessään lintujen talviruokintapaikalla pyrähtelevän linnun, että onkohan tuo se sama lintu, joka myös viime talvena kävi kotipihamme talviruokailulla?  Tähän monen mieltä askarruttaneeseen kysymykseen saa vastauksen mainiosta Mauri Leivon Lintulaudan elämää kirjasta. Ja kyllä, talvisilla lintulautavierailuilla todetuista ikäennätyksistä, rengaslöytöaineiston mukaan on todettu todellisia lintulautojen ikäkonkareita, kuten variksen joka on käynyt talvisin samalla talviruokintapaikalla peräti 17:sta vuotta.

Kirja sisältää runsaasti kiinnostavia tietoiskuja talvisten lintujen lajistosta, ekologiasta ja elämästä. Kirjasta saa myös hyviä vinkkejä lintujen talviruokintaan, että tietoa talvilintujen ruokintapaikkojen karvaisista kuokkavieraista. Kirja pureutuu myös lintujen ääntelyyn ja käyttäytymiseen. Kirjasta saa myös hyvää tietoa, linnuista ja ”lintulautailusta” harrastuksena. Kirja on selkeä, kansantajuinen ja hienoilla oivaltavilla valokuvilla kuvitettu teos.  Mielestäni juuri talvi on oiva aika aloittaa lintuharrastus. Talvella lintujen määrä on rajallinen ja linnut on helppo bongata kotipihan lintujen talviruokintapaikalta, on helppo oppia tunnistamaan uusia lajeja.  Tätä kirjaa voi suositella uuden harrastuksen tueksi. Huomaa, että kirjan tekijä on hyvin perillä talvilintujen elämästä, onhan kirjan tekijä porvoolainen biologi, kirjoittaja ja valokuvaaja, jolla on yli neljänvuosikymmenen kokemus lintuharrastuksesta.

Mutta missähän talviset pihalinnut viettävät yönsä? Menevätköhän kaikki linnut sille kuuluisalla yöpuulle? No vastauksia myös näihin kysymyksiin saat Lintulaudan elämää kirjasta!

 

Tarja Frilander, KIR16KM

 

Will Grayson, Will Grayson

kir9sn Kirjoittanut Lukeminen kannattaa aina   blogissa Kirjavinkit
Julkaistu 13.2.2018, klo 12:51

John Green, David Levithan – Will Grayson, Will Grayson

 

Eräänä yönä kaksi poikaa tapaavat kuin kohtalon asettamana. Heitä yhdistää sama nimi, Will Grayson. Heillä ei ole mitään muuta yhteistä, mutta yöllinen kohtaaminen muuttaa heidän molempien elämän.

Kirjassa joka toinen luku kertoo Will Graysonin ja joka toinen will graysonin näkökulmasta. Will Grayson haluaisi viettää elämäänsä varjossa ja osana massaa, mutta se osoittautuu vaikeaksi, kun paras ystävä sattuu olemaan Tiny, joka on Will Graysonin mukaan maailman isokokoisin, homoin ja huomiota herättävin poika, joka rakastuu joka päivä uuteen ihmiseen.

will grayson on masentunut poika, joka ei halua tunnustaa homouttaan. will oleskelee pakonomaisesti kaverinsa Mauran kanssa, joka tuntuu olevan hieman ihastunut williin. williä ei kiinnosta muu kuin Isaac, johon will tutustui netissä, jota hän päättääkin lähteä tapaamaan Chicagoon.

Kirjassa käsitellään itsensä ja oman paikkansa löytämistä. Kirjan keskeisimpiin teemoihin kuuluu myös rakkaus, ystävyys, identiteetti ja unelmat. Kirjan keskeisimmäksi tapahtumaksi nousee myös Tinyn omaelämäkerrallinen musikaali, joka hän on käsikirjoittanut, ohjannut, tuottanut ja, jonka pääosaa hän itse esittää.

Kaikki will graysonin näkökulmasta kirjoitetut luvut on kirjoitettu vain pienillä kirjaimilla, korostuksena will graysonin masentunutta ja välinpitämätöntä elämänasennetta. David Levithan on kirjoittanut will graysonin osiot ja John Green on kirjoittanut Will Graysonin osuudet.

 

Maija Koivulampi
KIR16SP

Onnen koukkuja

kir9sn Kirjoittanut Lukeminen kannattaa aina   blogissa Kirjavinkit
Julkaistu 12.2.2018, klo 18:22

Onnen koukkuja

Grégoire Delacourt

Jocelyne on ollut naimisissa Jocelyn kanssa kaksikymmentäneljä vuotta. Jocelyne nimisen naisen mahdollisuus päätyä naimisiin Jocelyn nimisen miehen kanssa oli yksi miljoonasta ja se tapahtui Jocelynelle.  Heillä on kolme lasta, kaksi tyttöä ja poika. Toinen tyttäristä syntyi kuolleena. Nadègen kuolema on syvä ja käsittelemätön haava heidän elämässään.

Jocelyne oli töissä käsityöliikkeessä, jonka omistaja kuoli traagisesti tukehduttuaan omassa liikkeessään nappiin. Jocelyne ostaa liikkeen hänen kuolemansa jälkeen ja saa liikkeen menestymään.

Avioliiton alku oli hyvää aikaa. Nadègen kuolema oli kriisi ja jätti pysyvän jäljen heidän elämäänsä. Nyt Jocelyne on 47-vuotias, eikä ole tyytyväinen elämäänsä eikä itseensä. Lapset ovat lähteneet kotoa ja hän on kyllä onnellinen Jon kanssa, mutta elämä ei ole sitä mistä hän nuorena tyttönä haaveili ja uneksi, sitä että voisi päättää omasta elämästään.

Ystävät saavat Jocelynen ostamaan lottokupongin. Lottovoitto oli yksi mahdollisuus seitsemästäkymmenestäkuudesta miljoonasta ja se osui Jocelynen kohdalle. Hän voittaa lotossa, mutta ei lunasta voittoshekkiään vaan piilottaa sen vaatekomeroon. Hän tekee kyllä tarvelistoja, mielitekolistoja ja hullutuslistoja, mutta hänen ei kuitenkaan tee mieli niitä kaikkia asioita mitä olisi mahdollista hankkia. Rahalla ei saa rakkautta, eikä kuollutta äitiä takaisin. Hänen mielestään tarvitsemamme asiat ovat arjen pieniä unelmia.

Ainut jolle Jocelyne kertoo voitostaan, on hänen dementoitunut isänsä, joka ei muista asioita kuutta minuuttia kauempaa. Vaikka Jocelyne on voittanut lotossa ja voisi toteuttaa kaikki toivelistansa, hän tuntee, että elämä onkin hyvää juuri sellaisena kuin on, ilman rahoja. Liike menestyy ja Jocelyne alkaa kirjoittaa blogia joka saa suuren suosion. Elämä Jon kanssa tuntuu hyvältä, eikä Jocelyne osaa päättää lunastaako voiton vai ei. Sitten joku muu päättää hänen puolestaan.

Onnen koukkuja on sivumäärältään pieni ja nopeasti luettu kirja. Se herättää kuitenkin ajatuksia ja jää mieleen. Mikä on elämässä tärkeintä ja mistä onni löytyy? Onko jossain aina onnellisempi ja parempi elämä odottamassa kuin se mitä parhaillaan elämme? Miten parhaiten selviäisi koukuista joita elämä eteen viskaa?

 Pirjo S. KIR16KM

Adeno

kir9sn Kirjoittanut Lukeminen kannattaa aina   blogissa Kirjavinkit
Julkaistu 11.2.2018, klo 20:31

Maija Haavisto – Adeno

Kirjan päähenkilö on kolmekymppinen Aava, joka rakastaa pelaamista ja vanhoja pelejä. Hän pitää omakotitalonsa alakerrassa omaa pelimuseota, missä asiakkaat voivat pelata erilaisia vanhoja pelejä, joita ei ole enää alkuperäisenä juuri mistään muualta saatavana. Pelit ovat poistuneet muodista jo aikoja sitten, sillä lisätyn todellisuuden pelit aiheuttivat niin paljon vahinkoa yhteiskunnassa, että niitä alettiin välttämään.

2050-luvun Helsingissä lähes kaikki ihmiset ovat terveitä, eikä Aavakaan ole koskaan ollut kipeä. Sairaudet ovat tabu yhteiskunnassa, missä lääketiede on kehittynyt huippuunsa. Ihmiset juovat vitaa joka räätälöidään jokaiselle ihmiselle henkilökohtaisesti sopivaksi. Vitan uskotaan olevan terveyden edistäjä ja ylläpitäjä. 

Aava huomaa, että media ei kerrokkaan totuutta kaikesta. Myöskään Aavan ihmissuhteet eivät ole niin vahvoja kuin hän on kuvitellut. Aava ei enää ole varma kehenkä tai mihinkä hän voi luottaa.

Adeno on kirja jonka lukee nopeasti hyvän ja koukuttavan juonen vuoksi. Se on mielenkiintoinen sekoitus nostalgiaa, nykyaikaa sekä tulevaisuutta. Esimerkiksi teknologia on kehittynyttä, mutta jotkut nykypäivän asiat ovat saaneet vain uuden nimen tai merkityksen.  Kirja on dystopia, kauhukuva tulevaisuudesta mutta siinä on myös seassa utopiaa eli haavekuvia tulevaisuudesta. Suosittelen kirjaa tieteiskirjallisuudesta kiinnostuneille, niille jotka eivät ole aikaisemmin lukeneet scifikirjoja sekä heille jotka lukevat mielellään Suomeen sijoittuvia kertomuksia.

Jonna K, KIR16KM

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 353 Seuraava »