1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 348 Seuraava »

Hyi, joku insinööri!

osako Kirjoittanut osako   blogissa Haikuja kellarista - Oamkin opiskelijakunta OSAKOn blogi
Julkaistu 29.11.2017, klo 11:29

Meillä kaikilla on ennakkoasenteita ja ennakkoluuloja niin toisen alan opiskelijoita kuin oman alan opiskelijoita kohtaan tullessamme opiskelemaan. Saatamme suhtautua ennakkoluuloisesti jopa ammattikorkeakouluun itseensä. Tämä on luonnollista.

Osa ennakkoluuloista voi pitää paikkansa tiettyjen henkilöiden kohdalla: kulttuurin opiskelija voi todellakin olla taiteellinen, mutta ihan yhtä hyvin voi olla tekniikan opiskelijakin. Osa ennakkoluuloista liittyy alojen tiettyihin ominaispiirteisiin, sillä totta kai sosiaali- ja terveysalalle hakeutuu sinne soveltuvia ihmisiä ja musiikkipedagogeiksi musikaalisia ihmisiä.

Silti osa ennakkoluuloista on aivan turhia ja niiden ei kannata antaa ohjata liiaksi omaa käyttäytymistään tai sitä, kehen tutustuu. Se, että toinen opiskelee tanssijaksi, koodariksi, kätilöksi, vaatii tietynlaista asennetta ja elämäntapaa. Tämä ei estä sitä, etteikö kyseinen henkilö voisi olla kiinnostunut elokuvista, musiikista, politiikasta, urheilusta tai ihan mistä tahansa. Tämä ei tarkoita sitä, ettei toiseen kannattaisi tutustua. Älä anna ennakkoluulojen estää sinua löytämästä insinööristä tai medianomista elämäsi rakkautta tai parasta ystävää.

Yksi hienoimmista ja arvokkaimmista asioista opiskelijakunnassa toimiessani onkin ollut se, että olen päässyt tutustumaan muiden alojen opiskelijoihin ja saanut elinikäisiä ystäviä sekä verkostoja.

Omalla kohdallani yhteistyö muiden alojen kanssa on ollut heti alusta lähtien itsestäänselvyys, sillä oma edustajistoryhmäni on ollut aina joko pienin tai pienimpiä koko edustajistossa.  Jos olemme halunneet saada asioita läpi, on yhteistyötä täytynyt tehdä. Vaikka se on ollut käytännön tasolla pakko, se ei ole ollut sitä kuitenkaan henkisesti. Yhteistyö insinöörien, tradenomien, sotelaisten ja kaikkien muiden kanssa on tehnyt esityksistä ja päätöksistä parempia.

Yhteistyö on rikastuttanut elämääni uusilla ystävyyksillä sekä lisännyt kykyäni ymmärtää muita ihmisiä, heidän motiivejaan ja koko yhteiskuntaa. Se on mielestäni yhtä tärkeää kuin opiskelemani tutkinto.

Se tradenööri
muun värisis haalareis
onkin ihminen.


Valtteri Törmänen

OSAKOn puheenjohtaja ja kulttuurin opiskelija, jonka kaveripiiristä löytyy insinöörejä, tanssijoita, kanteleensoittajia sekä kaikkien muidenkin koulutusalojen ammattilaisia. 

Lasten röntgenpäivä

kapaalim Kirjoittanut Rad_opettaja   blogissa Säteilevää – Oamk Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelman blogi
Julkaistu 17.10.2017, klo 11:39

Röntgenhoitajaopiskelijat järjestivät keväällä Kellon päiväkodin lapsille toiminnallisen röntgenpäivän, päivän järjestämisellä on jo vuosien perinne Oulun ammattikorkeakoulussa.

Lasten röntgenpäivä

Päivän aikana lapset tutustuivat erilaisiin kuvantamislaitteisiin, ja opettelivat ihmisen anatomiaa röntgenkuvien, luurangon ja elinmallin avulla. Lisäksi lapset askartelivat omat pikkuluurangot ja kuuntelivat sairaala-aiheisia satuja. Leikinomainen tutustuminen röntgentutkimussimulaatioon tarjosi lapsille mahdollisuuden kysellä vapaasti kuvauksesta, säteilystä ja laitteista.

Lasten röntgenpäivä

Lasten röntgenpäivä

Lasten röntgenpäivä

Lasten röntgenpäivä

Lapsilla oli mukana omat pehmolelunsa, joista otettiin tietenkin röntgenkuvat. Röntgenkuvat omista leluista toimitettiin lapsille myöhemmin.

 

Lasten röntgenpäivä

Päivän järjestäminen oli osa lapsen kuvantamisen opintojaksoa. Röntgenhoitajaopiskelijat harjoittelivat päivän aikana lapsen kohtaamista ja ohjaamista, säteilystä ja laitteista kertomista lapsentasoisesti sekä tapahtuman suunnittelua ja toteuttamista. Päivä oli hienosti järjestetty ja sai paljon kehuja päiväkodista. Lapset olivat muistelleet päivää pitkään!

Vaihdossa päiväntasaajan lämmössä

kapaalim Kirjoittanut Rad_opettaja   blogissa Säteilevää – Oamk Radiografian ja sädehoidon tutkinto-ohjelman blogi
Julkaistu 28.9.2017, klo 12:19

Vaihdossa päiväntasaajan lämmössä

Lähdin keväällä 2017 tekemään harjoitteluvaihtoa Kenian Kakamegaan Oulun ammattikorkeakoulun yhteistyökoulun Masinde Muliron yliopiston kautta. Yliopistolla ei tarjottu röntgenhoitajan koulutusta ja lähimmät alaa tarjoavat yliopistot olivat Kisumussa sekä Eldoretissa. Jäin pienen jännityksen varaan, minkälaista harjoittelua kohteessa pystyy edes tekemään, sillä aiemmin röntgenhoitajia ei ole ollut kohteessa. 

Vaihdossa päiväntasaajan lämmössä

Masinde Muliro tarjoaa hoitoalan koulutusta ja kylläpä siellä on tainnut muutama liiketalouden opiskelijakin käydä vaihdossa. Tarkoituksena oli, että Keniasta olisi myös tullut 3 opiskelijaa Ouluun, mutta ilmeisesti heidän rahoituksessa oli hieman ongelmia, joten tällä kertaa Ouluun ei tullutkaan ketään. Itse lähdin matkaan kahden kätilöopiskelijan kanssa. 

Vaihdossa päiväntasaajan lämmössä

Ainakin Kakamegan alueella yksityisen ja julkisen puolen puitteet menivät hieman toisinpäin kuin Suomessa. Yksityisen sairaalan laitteet olivat huomattavan paljon vanhempia, kuin julkisen puolen. Suureksi yllätyksekseni julkisesta sairaalasta löytyi melkein koko kuvantamisen kirjo. Löytyi suoradigiröntgenlaitteet, mammografia, ultraääni, TT, magneetti, OPTG, C-kaari sekä osastokone. Se, kuinka usein mitäkin laitetta käytettiin, oli eri juttu. Natiivi- sekä ultraäänilaitteet olivat alituiseen käytössä, kun muihin tutkimuksiin löytyi potilaita harvakseltaan. Tämä toki selittyy sillä, että muiden modaliteettien kustannukset ovat valtaväestölle suhteellisen korkeat. Sädehoitoa ja isotooppeja tarjotaan oikeastaan vain Nairobin alueella, sillä vain pienellä osalla ihmisistä on siihen Keniassa varaa. 

Vaihdossa päiväntasaajan lämmössä

Keniassa suurin osa röntgenhoitajista tekee ultraäänitutkimuksia, mikä eroaa tietenkin suomalaisen röntgenhoitajan työnkuvasta. Keniassa radiologeja ei ole niin paljon saatavilla kuin Suomessa, joten heidän puutetta on siten paikkailtu röntgenhoitajien ultraääniosaamisella. Tie röntgenhoitajaksi eroaa Keniassa aika paljon suomalaisesta. Rönäriksi voi opiskella joko diplomin, korkeamman diplomin, korkeakoulututkinnon sekä tulevaisuudessa maisteritutkinnon avulla. Kullakin tasolla voi itse valita, mihin modaliteettiin haluaa erikoistua paitsi diplomitasolla, jolla vain käydään yleisesti kaikki modaliteetit diagnostisen kuvantamisen puolella läpi. Jotta voisi tehdä ultraääniä, on oltava korkeampi diplomi, ainakin teoriassa. Julkisella puolella diplomitason suorittaneet työntekijät voivat silti joutua opettelemaan ultraäänitutkimuksien salat. 

Vaihdossa päiväntasaajan lämmössä

Kenialaiset ovat hyvin uteliaita ihmisiä ja valkoihoisen näkeminen Kakamegassa on vielä ollut suht harvinaista, joten kukin meistä sai kovasti katseita ja juttuseuraakin olisi riittänyt vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Monet halusivat tietää eroista meidän maidemme ja kulttuuriemme kesken ja olivathan ne välillä suuria. Paljoa Keniassa ei kuitenkaan kehityksessä perästä tulla, sillä Kenia on kuitenkin noussut suht hyviin asemiin moniin naapurimaihinsa verrattuna. Maalaisjärkeä tulee käyttää liikkuessa, huutelut ja utelut kuuluvat kulttuurii ja liikenne on aika kaaosmaista. Kaikesta tietenkin yritetään ottaa valkoihoisilta korkeampaa hintaa, joten hyville tinkaustaidoille tulee tarvetta. 

Mielestäni ilmapiiri Keniassa on hyvin iloinen, lämmin ja vastaanottavainen ja luonto on aivan uskomaton. Ilmasto on todellakin lämmin, joten jos Suomenkin kesän kuumimmat päivät ovat täyttä tuskaa, ei harjoittelumaa päiväntaasaajalta ole ehkä se juttu. Jos kuitenkin olet yhtään kiinnostunut työskentelemään afrikkalaiseen työtapaan tai harjoittelu muuten vaan niillä hoodeilla kiinnostaa, kannattaa pistää reippaasti hakemusta eteenpäin! Täältä jos jostain saat erilaista näkökulmaa asioihin, mitä harvemmin tulisi mietittyä kotimaassa. Aina on helpompi lähteä kaksistaan, jolloin saa toisistaan tukea ja turvaa, sillä jotkin kohtaamasi tilanteet on helpompi setviä sellaisen ihmisen kanssa, joka ymmärtää tilanteen. Jos tulee jotain kysymyksiä mieleen, saa minuun olla yhteydessä! 

Röntgenhoitajaopiskelija

Juulia Rajamäki

Tunnelmia Preludin järjestämisen jälkeen

osako Kirjoittanut osako   blogissa Haikuja kellarista - Oamkin opiskelijakunta OSAKOn blogi
Julkaistu 25.9.2017, klo 13:33

Opiskelijoiden syyslukukausi alkoi aiempien vuosien tapaan koulutusalajärjestöjen järjestämillä aloittavien ja jatkavien bileillä. Näiden juhlien joukossa olivat myös OSAKOn Tour d’Oulu ja Preludi. Preludi on vuoden suurin OSAKOn järkestämä tapahtuma, sillä Preludi järjestetään yhdessä Oulun ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaisten kanssa Ouluhallissa. Myös kaksi aiempaa Preludia järjestettiin samalla kaavalla yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa.

Tammikuussa, kun kahden aiemman vuoden tapahtumavastaava Valtteri aloitti perehdytykseni, mieleeni istutettiin tärkeä ajatus – aloita järjestelemään tapahtumaa mahdollisimman ajoissa.  Tämän neuvon myötä syyskuussa järjestettävä Preludi synnytti jo alkuvuodesta jännitystä ja pieniä paineita. Paineita kasvatti entisestään ajatus siitä, että olin ensimmäinen jatkaja Valtterin roolissa uudistettua tapahtumaa järjestäessä. Uutena hallituksena emme kuitenkaan huomanneet ottaa aikaa Preludin suunnittelulle ennen Talvirieha-laskiaistapahtumaa, joten helmi-maaliskuun taitteessa saimme sovittua syyskuisen perjantain tapahtumapäiväksi. Päivän tuli kuitenkin sopia Oamkille ja Ouluhallin varauskalenteriin, ja  tästä syystä tapahtuma aikaistettiin yhdellä päivällä torstaille.

Alkukeväällä jatkunut Preludin suunnittelu hidastui, kun OSAKOn Wappu-tapahtuman järjestely alkoi vaatia paljon aikaa meiltä ja muilta järjestöiltä. Näihin aikoihin aloimme myös tavata henkilöitä, jotka vastasivat lukuvuoden avajaisista Oamkin puolelta. Tapaamiset rytmittivät tapahtumapäivän suunnittelua ja sen osien toteutusta, kuten messualueen, eli Oamk-kylän järjestämistä. Pian ensimmäisten tapaamisten jälkeen aloitimme silloisen kulttuurisihteeri Vallon ja pääsihteeri Korhosen kanssa mainosmyynnin Oamk-kylään, sekä saimme hallituksen kesken sovittua Preludin artistit ja jaoimme loput tapahtumaa koskevaa työt.

Preludin suuruisen tapahtuman järjestäminen oli meille kaikille uutta ja ihmeellistä, sillä tuhansia ihmisiä yhteen tuovat tapahtumat ovat melko harvinaisia. Yhdessä tehden ja pohtien saimme kuitenkin aikaan mahtavan juhlan, josta pääsi nauttimaan suuri määrä ihmisiä. Koko kuusihenkinen hallitus ja kolme työntekijäämme tekivät kovasti töitä tapahtuman eteen niin ennen tapahtumaa kuin tapahtumapäivänä, ja se totisesti kannatti. Suuret kiitokset ansaitsee myös koko Oamkin väki - ilman heidän panostaan juhlasta ei olisi saatu yhtä upeaa. Yhteistyöllä saa aikaan parhaat tulokset ja yhteistyössä on todellakin voimaa!

Lopuksi haluamme kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita ja toivomme, että piditte juhlista Preludi tulee taas ensi vuonna - ole siis valmis!

Juho Hirvelä, OSAKOn hallituksen jäsen
Essi Lassila, OSAKOn hallituksen puheenjohtaja 

Harjoittelu, jonka aikana löysin itsestäni agrologin

luova Kirjoittanut Luova   blogissa Alan agrologiksi
Julkaistu 20.9.2017, klo 10:45

Alkuvuoden 2017 aikana suoritin toisen ammattikorkeakouluharjoitteluni jyväskyläläisessä energiatekniikan yrityksessä BioGTS Oy:ssä. BioGTS suunnittelee ja valmistaa Jyväskylän tehtaallaan biokaasulaitoksia ja biodiesellaitoksia. Harjoittelun aikana tehtäviäni oli tutkimus- ja koekäytössä olevien pilot-kokoluokan biokaasureaktoreiden hoito ja seuranta, käynnissä olevien biokaasulaitosten etävalvonta, sekä ympäristöjärjestelmän suunnitteluun ja laatimiseen osallistuminen. Lisäksi olin mukana siellä missä minua tarvittiin. Milloin hankin syötteitä erilaisiin koeajoihin, milloin tein tiedonhakua esimieheni puolesta.

 

                                  Heinänhakureissulla helmikuussa 2017. Heinä syötettiin nälkäiselle biokaasureaktorille.


Olen opinnoissani painottanut metsätalouden, ympäristönsuojelun, liiketalouden ja bioenergian tuotannon kursseja. Harjoittelupaikan hankkiminen näiden aiheiden ympäriltä tuntui siis luontevalta ratkaisulta. Kun olin edellisenä kesänä tehnyt ensimmäisen harjoitteluni biokaasun tuotannon parissa MYSSY-hankkeessa, tarkemmin ottaen biokaasun tuotannon esivalmistelussa, oli nyt mielenkiintoista päästä toiselle puolelle pöytää - laitosvalmistajan saappaisiin. Vaikka suurin osa työtehtävistäni sujuikin omissa oloissani tietokoneen ääressä tai koelaitoksilla askarrellen, pääsin mukaan myös kahteen asiakasprojektiin.

                          Lannanhakureissulla keväällä 2017. Myös separoitu lietelanta syötettiin nälkäiselle biokaasureaktorille.

 Ja niille opiskelutovereilleni, jotka epäilevät olenko koko opintojeni aikana käynyt kertaakaan tilalla tai lapioinut: kyllä olen. Kun tarvitsimme koelaitoksen syötteeksi separoitua naudan lantaa, järjestin asian paikallisen tilallisen kanssa. Ja sain lapioida reippaasti, jotta tarvittavat kuutiot lantaa siirtyivät traktorin lavalta kuorma-auton kyytiin. Lapion varteen pääsin myös päivittäin syöttäessäni syötteitä koereaktoreille. Kun tarvitsimme syöteseoksiin olkea, heinää, hevosen lantaa tai milloin mitäkin biokaasulaitoksessa tyypillisesti syötteenä käytettävää, lankesi syötteen hankkiminen talon ainoan agrologin eli minun harteille. Yllättävää kyllä, suurin oppiminen ja oivaltaminen harjoittelun aikana olikin oman ammattiylpeyden löytäminen.

                                                                  Työasu koelaitoksilla.

Kaisa Miettunen, 4. vuoden agrologiopiskelija1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 348 Seuraava »