Kommentti lähettäjä: Onni Räntilä [Vieras]  
Onni Räntilä

Minulla on aika samanlainen tausta kuin kirjoittajalla. Kävin reilun 100 opintopisteen edestä opintoja TOL:lla. Näkemykseni laitoksesta ja yliopisto-opinnoista on lähes sama kuin kirjoittajalla ja itseasiassa suosittelin koulutusohjelmaamme hänelle.

Yliopisto on sopiva opiskelupaikka ja -muoto monelle, mutta ei kaikille. OAMK:n käytännönläheisyys ja erityisesti yritysyhteistyö tuntuvat antavan paljon enemmän eväitä työelämään kuin TOL:n teoreettinen opetus. Tämän mielikuvan vuoksi minäkin vaihdoin vuonna 2012 OAMK:n tietojenkäsittelyn puolelle, enkä onneksi ole joutunut katumaan.

Teoriapohjaisen opetuksen hyvä puoli on toisaalta se, että opiskelija on valmiimpi oppimaan uusia tekniikoita, kieliä jne., mutta toisaalta hän ei valmistuttuakaan välttämättä osaa käytännön työtä ollenkaan. Käytännön "koodaustaito" riippuu siitä, mitä hän on itse harrastanut tai joutunut itseoppimaan projektien tai gradun teon parissa. Esimerkiksi TOL:n ensimmäinen projektikurssi oli melkoinen shokki, sillä omassa projektissani olisi pitänyt tehdä CakePHP-frameworkin päälle sovellusta, vaikka PHP:tä ei oltu opetettu yliopiston puolella lainkaan. Käytynä oli vain Javan ja C:n perusteet sekä hyvin simppeli HTML-kurssi. Käytännössä varsinaisen ohjelmointitaidon joutui hankkimaan siis itse harrastamalla, mitä olin onneksi tehnyt.

AMK:n puolella taas opiskelijoille opetetaan hyvinkin käytännönläheisesti erilaisia teknologioita, mutta teoriaosuus jää valitettavan ohueksi, eikä uusien juttujen opiskelu olekaan välttämättä niin helppoa. Tunnen oloni huomattavasti turvallisemmaksi käytyäni TOL:n varsin laajan tietokantakurssin, jossa harrasteltiin relaatioalgebraa ja muita mystisyyksiä. Monella OAMK:n opiskelijatoverilla normalisointi, foreign key:t sun muut tuntuvat edelleen olevan vähän heikosti hallussa. Silti eväät työelämään tuntuvat olevan hieman vahvempia OAMK:n puolella. Harjoittelupaikassani melko moni koodipuolen kaveri oli koulutusohjelmamme kasvatteja.

P.S. Olen istunut kirjoittajan kuvaamalla matematiikan luennolla. Asiat menivät todellakin yli hilseen, ainakin näin lukion lyhyen matikan käyneenä. Liekö syy kuuntelijassa vai puhujassa...

20.02.2014 @ 14:17
« Työnarkomaanin tunnustuksiaMy experience in Oulu! »