Kommentti lähettäjä: timo_heikkinen [Jäsen]
timo_heikkinen

"Alkusyksyn ajan ovat Tietohallinnon työntekijät käyttäneet eräänkin työtunnin kadonneiden opintopisteiden metsästykseen"

Opintopisteiden metsästys on iskenyt samalla tavalla myös opetushenkilöstöön, kun *jokaisen opiskelijan* suoritukset on kammattu läpi ja yritetty löytää perusteita opintojaksojen osa- tai kokonaissuoritusmerkinnöille maagisen 55 op rajan ylittämiseksi.

"Ammattikorkeakoulujen rahoituksessa siirrytään määrästä laatuun?"

Valitettavasti vain 17 % rahoitusperusteista (valmistuneet työlliset 3 %, opiskelijapalaute 3 %, koulutuksen kansainvälisyys 3 % ja ulkopuolisen tk-toiminnan rahoitus 8 %) liittyy *opetuksen* laatuun, ja niidenkin laatuperusteisuudesta voidaan helposti olla eri mieltä. Rahoitusperusteista yhteensä 70 % muodostavat 55 op suorittaneiden määrä ja tutkinnon suorittaneet, jotka voidaan kyllä ajatella kuvaavan ammattikorkeakoulun hyvyyttä (so. laatua) ko. kriteerien suhteen, mutta opiskelijoiden oppimisen tai ammattikorkeakoulun tuottaman opetuksen laadusta (miten se sitten määriteltäneenkin) ne eivät vielä kerro mitään.

Vaikka rahoituksemme onkin lähinnä määräperustainen, *opetuksen* laadun tarkkailua ja kehittämistä olisi syytä laajentaa laatujärjestelmässämme. Yhtenä menetelmänä voisi olla opettajien keskinäinen auditointi opetustilanteissa vierailemalla ja niitä keskenään reflektoimalla. Tätä voitaisiin tehdä niin yksiköiden sisällä kuin välilläkin.

Valitettavasti kollegiaalinen auditointi kauhistuttaa monia. Ilmeisesti pelätään oman suorituksen tason olevan huono, ellei jopa naurettavan ja kauhistuttavan välimailla. Pelko on sinällään paradoksaalinen; auditoinnin palautekeskustelujen perusteellahan saataisiin nimenomaan työkaluja tason nostamiseen. Ja jos on aivan varma, että oma suoritus on ala-arvoinen, jotakin pitäisi tehdä sitä suuremmallakin syyllä.

Timo Heikkinen
Lehtori
Oamkin hallituksen jäsen (opetushenkilöstö)

- Tekninen kommentti: kun olin kirjautunut sisään, en voinut kommentoida tätä blogia - "sinulla ei ole oikeutta kommentoida". Uloskirjautumisen jälkeen pelikenttä oli vapaa :)

03.10.2013 @ 09:54
Kommentti lähettäjä: hylipaav [Jäsen]  
Oamk

Nyt pitäisi onnistua kommentointi myös omilla blogitunnuksilla.

03.10.2013 @ 10:11
« Voiko terminologiaviidakko viivästyttää muutoksia?Yliopiston arvio Oamkin auditoinneista »