Parasta A-ryhmää!

Parasta A-ryhmää!

Viime keväänä toteutetun kirjastojen käyttäjäkyselyn perusteella Oulun ammattikorkeakoulun kirjaston asiakkaat ovat varsin tyytyväisiä kirjastopalveluihinsa. Kyselyssä pyydettiin arvioimaan muun muassa kirjastotilojen, aukioloaikojen, painettujen ja sähköisten kokoelmien sekä asiakaspalvelun toimivuutta.

Kirjastopalveluja arvioitiin sekä kokonaisuutena että eriteltynä, ja molemmista arvostelukohdista Oamkin kirjasto sai parhaat arvosanat verrattaessa sekä kansalliseen keskiarvoon että muiden monialaisten ammattikorkeakoulujen kirjastoihin.

Tästä voimme päätellä, että joko meillä on todella tyytyväiset asiakkaat tai sitten meillä vain osataan tämä kirjastopalvelujen tuottaminen todella hyvin!

Kiitokset vielä kaikille vastanneille. Me kirjastopalveluissa puolestaan pyrimme pitämään teidät jatkossakin tyytyväisenä. 

Kesäisen valon linnassa – IAML:in 66.vuotuinen kongressi Latviassa 18.-22.6.2017

International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres (IAML) järjesti vuosittaisen kongressinsa tänä vuonna upeissa puitteissa, Latvian uudessa Kansalliskirjastossa, joka tunnetaan nimellä Castle of Light. Tämän Riiassa sijaitsevan huikean, vuonna 2014 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut latvialaissyntyinen, Yhdysvalloissa asuva arkkitehti Gunnar Birkerts. Kongressi tarjosi siis elämyksen myös visuaalisesti korkeatasoisen ohjelman lisäksi.

 

Läheisen sijainnin ansiosta kongressiin osallistui tänä vuonna ennätysmäärä suomalaisia edustajia, kaikkiaan 15 henkilöä, joista kolmella oli esitys ohjelmassa. Itse olin tällä kertaa opintomatkalla, kuulemassa musiikkikirjastojen tulevaisuuden kehityssuunnista ja myös verkostoitumassa kansainvälisten kollegoiden kanssa. Kävin mielenkiintoisia keskusteluja mm. yhdysvaltalaisen kirjastoväen kanssa mm. nuottiaineiston hankinnan problematiikasta. Ilokseni muutama muisti minut vielä IAMLin vuoden 2014 kongressista Antwerpenistä, jossa esittelin omaa projektiani Digitaalista nuottikirjastoa. Oli mukava kuulla että en tee työtäni turhaan!

 Ohjelmaan sisältyi alun perin tutustuminen Latvian musiikkiakatemian kirjastoon, mutta se peruttiin viime hetkellä ennen kongressin alkua. Päätimme kuitenkin muutaman suomalaisen kollegan kanssa käydä paikan päällä katsomassa, josko pääsisimme kurkistamaan sisälle. Saimme yllätysvierailustamme huolimatta lämpimän vastaanoton ja lyhyen esittelyn sekä nuotti, äänite- että kirjakokoelmasta, jotka kaikki sijaitsivat erillisissä tiloissa. Alla olevasta kuvasta voi päätellä, että henkilökunnalta vaaditaan hieman myös akrobaatin taitoja, kun he hakevat nuotteja lähemmäs kolmen metrin korkeuteen nousevista hyllyistä:

 

Viikko sisälsi hienoja kulttuurielämyksiä, kuulimme säveltäjä Eriks Ešenvaldsin esityksen kuinka kirjastot ovat tarjonneet hänelle inspiraatiota multimediasinfoniansa "Northern Lights" säveltämistyön yhteydessä. Oheisohjelmassa oli myös State Choir LATVIJAn konsertti, jota muistellessa iho nousee vieläkin kananlihalle. Uskomattomia sävellyksiä ja huipputulkintoja! Hymy korvissa palasin takaisin Suomeen juhannuksen viettoon, oli kerrassaan antoisa matka.
 

Tiina Tolonen
Kotkantien kirjasto

"Miten niitä e-kirjoja käytetään?"

Kysymyksen kuulee kirjaston asiakaspalvelussa tämän tästä. Valitettavasti kysymykseen ei ole yhtä, nopeaa vastausta. Kirjaston e-aineistoissa kun on tarjonnassa monilla eri tekniikoilla ja lisenssimalleilla toimivia e-kirjoja.
 
Suurin osa kirjaston e-kirjatarjonnasta muodostuu e-kirjakokoelmista, jotka on ostettu valmiina "paketteina". Nämä toimivat IP-tunnisteisesti Oamkin verkossa, eli käyttäjän ei tarvitse erikseen kirjautua päästäkseen lukemaan kirjoja online-muodossa (muuta kuin tarvittaessa Oamkin verkkoon, etäkäyttöohje). Tällaisia e-kirjakokoelmia ovat esimerkiksi ulkomaisia e-kirjoja tarjoava Ebook Central (entinen Ebrary) ja kotimaiset Alma Talentin Verkkokirjahylly ja Duodecimin Oppiportti. Safarikin on Oamkin verkossa toimiva e-kirjakokoelma,  mutta siinä on kolmen yhtäaikaiskäyttäjän rajoitus kun taas edellä mainituissa ei yhtäaikaisten käyttäjien määrää ole rajoitettu.
 

"Miten niitä e-kirjoja käytetään?"

Kokonaisten e-kirjakokoelmien hankkimisen rinnalla ovat viime aikoina yleistyneet vaihtoehtoiset e-kirjojen hankintatavat. Oamkin kirjastossakin on kokeiltu niin sanottua PDA-hankintaa (Patron Driven Acquisition), jossa e-kirjoja asetetaan tarjolle asiakkaille ja kirjastolle ostautuvat vain ne e-kirjat, joita asiakkaat käyttävät. Kirjaston Ebsco e-books -kokoelma syntyi näin. Ebscon e-kirjatkin toimivat Oamkin verkossa, mutta niiden yhtäaikaisten käyttäjien määrä on rajallinen, useimmiten yksi tai kolme.

E-kirjoja voidaan hankkia kirjastoon myös suoraostoina, eli tilaamalla yksittäisiä e-kirjoja jo olemassa oleviin e-kirjakokoelmiin. Niinpä myös jo mainittuihin Ebook Centraliin ja Ebsco E-booksiin voi ilmestyä uusia, suoraostoina ostettuna e-kirjoja. Oamkin kirjastoon näitä on useimmiten ostettu yhden tai kolmen yhtäaikaiskäyttäjän lisensseillä. Tällaiset suoraostona ostetut e-kirjat erottaakin "pakettikokoelman" kirjoista siitä, että niissä on käyttäjämäärärajoitus, jota pakettiin kuuluvilla e-kirjoilla ei ole. IP-tunnisteisesti suoraostotkin kuitenkin toimivat, eli Oamkin verkossa ilman muuta tunnistautumista.

Oman lisänsä e-kirjaviidakkoon tuovat kotimaiset Ellibsin e-kirjat. Ainakaan toistaiseksi nämä eivät toimi Oamkissa IP-tunnisteisesti, vaan Ellibs-e-kirjoja käytetään tunnistautumalla kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla ja lainaamalla e-kirja joko kahdeksi tai neljäksi tunniksi kerrallaan (ohje). Ellibs-e-kirjoja hankitaan kappaleittain – esimerkiksi jos nimekettä on hankittu kaksi kappaletta, kaksi käyttäjää voi lukea samaa nimekettä yhtä aikaa ja kolmannen täytyy odottaa laina-ajan umpeutumista.

"Miten niitä e-kirjoja käytetään?"

Lisätietoa Oamkin kirjaston e-kirjapalveluista on tarjolla oppaassa E-kirjat

Kirjaston maksujen verkkomaksaminen

Olethan huomannut, että Oamkin kirjaston maksuja voi maksaa myös verkossa. Verkkomaksuja on voinut maksaa Leevissä nyt vuoden verran. Viime vuonna noin 28% kirjaston kassaan maksetuista euroista maksettiin verkon kautta. 

Omat maksut näkyvät Leevissä oman tilin Maksut-välilehdellä. 

Maksut maksetaan Paytrailin verkkomaksupalvelussa, jossa voi maksaa kaikkien kotimaisten pankkien verkkotunnuksilla sekä Mastercard- ja Visa-luottokorteilla. Maksamaan pääsee klikkaamalla 'Siirry maksamaan' -painiketta. 

Muistathan palata maksamisen jälkeen takaisin Leeviin, jotta summa rekisteröityy kirjaston järjestelmään ja poistuu maksuistasi. Maksu poistuu Leevistä välittömästi onnistuneen maksutapahtuman jälkeen.

Verkkomaksujen minimaksu on 0,60 €. Verkossa maksettavaa summaa ei voi itse muuttaa. Myöhästymismaksujen maksukatto on 50 €. Jos sinulla on tätä enemmän maksuja, ota yhteyttä kirjastoon ennen maksamista. 

Verkossa voi maksaa myöhästymismaksut ainoastaan palautetuista tai uusituista lainoista. Jos maksun kohdalla näkyy teksti "Erääntynyt, ei vielä palautettu", sitä ei voi maksaa ennen kuin laina on uusittu tai palautettu.

Tarkempaa tietoa kirjaston maksuista ja niiden kertymisestä löytyy hinnastosta

Maksuja voi maksaa edelleen myös kirjastoissa. Kotkantien ja Teuvo Pakkalan kadun kirjastot luopuivat käteismaksuista vuoden alussa. Näissä kirjastoissa voi maksaa yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla. Kontinkankaan kirjastossa ja Oulaisten sosiaali- ja terveysalan kirjastossa otetaan vastaan myös käteismaksuja korttimaksujen lisäksi. 

5000. tallennus Theseukseen – merkkipaalujen vuosi Oamkille ja avoimelle tieteelle

Syksyllä 2010 Oamkissa aloitettu opinnäytetöiden sähköinen tallentaminen on saavuttanut tänä vuonna pari merkkipaalua. Valtakunnallisesti 100 000. Theseukseen eli ammattikorkeakoulujen yhteiseen julkaisuarkistoon tallennettu opinnäytetyö tuli Oamkista ja nyt, vuoden jo lähestyessä loppuaan, tehtiin Oamkin omiin kokoelmiin 5000. tallennus. Onnekas tallennus on Rakentamisen tutkinto-ohjelmassa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen Kari Höynälän opinnäytetyö Ammattioppilaitoksen oma rakennustuotanto. Onnittelut tästä sekä tutkinnon suorittamisesta Karille!

Avoimesti verkossa saatavina olevat opinnäytetyöt muodostavat olennaisen osan Opetus- ja kulttuuriministeriön linjaamasta suunnitelmasta, että Suomi tulee olemaan johtavia maita avoimessa tieteessä ja tutkimuksessa vuoteen 2017 mennessä. Avointa tiedettä tulee tämän mukaan edistää kaikin keinoin. Siksi onkin hienoa, että ammattikorkeakouluissa toteutettiin jo kohta 10 vuotta sitten (2007-2009) yhteinen hanke, jonka tavoitteeksi asetettiin avoimen julkaisutoiminnan edistäminen ammattikorkeakouluissa. Tämän hankkeen tuloksena on syntynyt mm. edellä mainittu Theseus-julkaisuarkisto.

Kuluneena vuonna tieteen ja tutkimuksen avoimuuteen on kiinnitetty huomiota Seinäjoen ammattikorkeakoulun hallinnoiman Avoimuuden lisääminen korkeakoulujen käyttäjälähtöisessä innovaatioekosysteemissä –hankkeen kautta. Sen tarkoituksena on ollut kehittää ja jakaa erilaisia toimintamalleja, joiden avulla ammattikorkeakoulujen tuottama tieto ja osaaminen saadaan avattua ja tuotua konkreettisesti kaikkien halukkaiden hyödynnettäviksi. Kaikki Suomen ammattikorkeakoulut ovat olleet sitoutuneita hankkeeseen Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENE ry:n kautta. Oamkissa on myös tartuttu haasteeseen ja tehty oma Julkaisijan opas, josta löytyy monenlaista tietoa avoimeen tieteeseen ja julkaisutoimintaan liittyen.

Yksi avoimen tieteen osa-alue, rinnakkaistallentaminen on vielä lapsenkengissään ammattikorkeakoulujen osalta. Vuosi 2016 on ollut käynnistämisen vuosi, huolimatta siitä että Arene ry:n rinnakkaistallentamista edellyttävä mandaatti annettiin jo vuonna 2009. Rinnakkaistallentaminen on hyvä keino lisätä ammattikorkeakoulujen omien tutkimusjulkaisujen näkyvyyttä, käyttöä sekä vaikuttavuutta helposti ja kustannustehokkaasti. Tulevana vuonna rinnakkaistallentaminen tulee olemaan entistä enemmän esillä, kun Kansalliskirjaston vetämä Tieteen avoin julkaiseminen eli TAJUA-projekti saadaan päätökseen ja sen myötä syntyviä avoimen julkaisemisen yhteisiä käytänteitä saadaan vakiinnutettua ja tätä kautta aineistojen yhteensopivuus sekä hyvien käytäntöjen mukaisuus lisääntyy.

 Lämmintä joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta toivotellen,

Tiina Tolonen, Theseus-koordinaattori (AMKIT-konsortio)

Kotkantien kirjasto