Oamkia kehittämässä
kirjoittaja osako
Julkaistu 3.10.2013, klo 10:36
Kello on 08:30 torstaina 3.10.2013. Kirpeä syysaamu avautuu Rokuan kuntoutuskylpylän opetustilan seinän kokoisista ikkunoista. Luokkatilassa istuvat Oamkin rehtorit, yksikön johtajat sekä muuta hallintoa kolmen opiskelijakunnan edustajan kanssa. Edellisenä iltana istuimme illallisella, pistimme jalalla koreasti ja nauroimme makeasti yhdessä. Olemme Oamkia kehittämässä.
Tavoitteena kehittämispäivillä on rakentaa runko Oamkin uudelle strategialle kehittämissuunnitelma, sekä tarkastella johtamis- ja päätöksentekojärjestelmää. Hallinnon uudistuksen myötä moni asia on organisaatiossamme muuttunut, ja tulee jatkossakin muuttumaan ympäröivän maailman sitä vaatiessa.
Oamkin uudessa strategiassa nimetään onnistumisen avaintekijöiksi Opiskelijoiden tarpeeseen vastaaminen ja Hyvinvoiva korkeakouluyhteisö. Kiitos vararehtori Kimarin, sain kunnian vetää aiheesta ryhmäkeskustelun ja esitellä keskustelun yhteenvedon. Keskustelumme osallistujien kanssa polveili ja tärkeitä pointteja nousi esiin.
Ilmassa on opetuksen ja oppimisen reformin tuntua. Luennoiva lähiopetus on vanhentunut tapa opettaa ja oppia. Nykypäivän opiskelijalla on tieto ja materiaali saatavilla vain muutaman klikkauksen päässä. Itseohjautuva opiskelija ei enää tarvitse opettamista, vaan hän tarvitsee oppimisen ohjaamista. Haastavissa tiedon solmukohdissa opettajan tulisi toimia ohjaajana, joka auttaa opiskelijaa itse avaamaan tuon solmun niin, että hän osaa sen myös solmia uudestaan.
Lähiopetustuntien leikkaamisen myötä opiskelijoiden on pitänyt totutella itsenäiseen työskentelyyn. Tulevaisuuden työelämä muuttuu jatkuvasti liikkuvammaksi sekä joustavammaksi, työelämälähtöisen ammattikorkeakoulun tulisi heijastella opetuksessaan tätä kehitystä. Kehittämispäivillä onkin usein mainittu opetussuunnitelmien joustavuus, e-oppiminen, itseopiskelutilat sekä ryhmässä työskentely.
Lisääntyvän itsenäisen työskentelyn tehokkuus on taattava riittävällä oppimisen ohjauksella sekä ryhmän tuella. Opettajatuutorit, tuutorit, kokemustuutorit sekä studygroup-toiminta ovat avain resursseja ohjauksen ja ryhmän ylläpitämiseksi. Ryhmässä ’itsenäisesti’ opiskeleminen on monesti sanottu ja koettu oppimista tukevaksi tapahtumaksi. Toinen toistaan ohjaava ja opettava opiskelija kokee ahaa-elämyksen useammin kuin luennolla istuva opiskelija.
Opiskelijan tarpeeseen vastaaminen on Oamkin tärkein tehtävä. Me opiskelijat olemme ammattikorkeakoulumme tuloksen tekijä. Kehittämispäivien keskustelua seuranneena luotan Oamkin pyrkimykseen luoda opiskelijalle otolliset ja nykyistä paremmat puitteet suorittaa tutkintonsa tavoiteajassa.
Hyvinvoiva korkeakouluyhteisö on myös nimetty onnistumisen avaintekijäksi. Yhteisöllisyyttä Oamkin hallinto haluaa kehittää kampusrakenteen yhtenäistyttyä keskitetyillä palveluilla, tilaratkaisuilla sekä opetuksen suunnittelun yhtenäistämisellä. Opintopolun esteiden poistaminen niin, että kurssien valinta myös muiden alojen opintotarjonnasta lisää opintojen muokattavuutta ja näin ollen myös mielekkyyttä.
Hyvinvointipalvelut yhdessä opiskelijan ohjaamisen kanssa jouduttaa opintoja opiskelijoiden opiskelukyvyn lisääntyessä. Korkeakouluyhteisössä on kuitenkin opiskelijoiden lisäksi avain asemassa myös opetus- ja muu henkilökunta. Opettajien vertaistuki toisilleen sekä ideoiden, hyvien käytänteiden ja opetusmateriaalien jakaminen edesauttaa jokaisen työskentelyä. Oamk kaipaa kipeästi tällaista jakamisen kulttuuria.
Opiskelijakunnalla on vastuu opiskelijoiden ryhmäyttämisestä tuutoroinnin ja vapaa-ajantoiminnan kautta. Kahdeksan tuhannen opiskelijan porukan yhteenkuuluvuuden tunne on kunnianhimoinen tavoite. Siihen, että jokainen voi hyvillä mielin sanoa: ”Olen Oamkilainen”, voimme päästä ainoastaan jokaisen panostuksella, ei ainoastaan vapaa-ajantoiminnassa vaan myös opiskelussa. Monialaisessa ammattikorkeakoulussa jokaisella on mahdollisuus tavata eri alojen tulevia ammattilaisia ja asiantuntijoita. Tutkinto-ohjelmien rajat ylittävien projektien, ryhmätöiden ja opinnäytetöiden myötä opiskelijat verkostoituvat tulevaa varten.
Yhdessä paremmaksi,
Oamkilainen
asuu meissä kaikissa!
Hallituksen puheenjohtaja Noora Nousiainen, innokas kehittäjä ja visionääri
5 kommenttia

Kiitos erittäin hyvästä ja tärkeästä kirjoituksestasi, Noora Nousiainen! ”Opiskelijan tarpeeseen vastaaminen on Oamkin tärkein tehtävä. Me opiskelijat olemme ammattikorkeakoulumme tuloksen tekijä.” Juuri näin! Ammattikorkeakoulun uusi rahoitusmalli edellyttää aivan uudenlaista tuloksellisuutta ja ilman koko korkeakouluyhteisön yhteisiä ponnistuksia rahoituspohjavaatimuksia on mahdotonta saavuttaa. Opintopisteiden riittävä vuosittainen kertyminen ja opiskelijoiden valmistuminen määräajassa tulevat olemaan ammattikorkeakoulun rahoituksen perusta. Tämä vaatii sekä opettajien, muun henkilöstön että myös opiskelijoiden sitoutumista paitsi opetuksen ja opetusmetodien mielekkääseen kehittämiseen myös jatkuvaan ja ammatillisesti kehittävään oppimiseen. Erityisen tärkeää on kuitenkin, että kehittäminen tulee tapahtua opetuksen ja oppimisen korkeasta laadusta tinkimättä! Opetus- ja oppimismenetelmien monimuotoisuus ei itsessään takaa oppimisen laadukkuutta: laatu syntyy vasta, kun päämäärä on selkeä ja yhteinen, eli osaavan ja työelämän kysyntää ja tarvetta tyydyttävän erityisasiantuntijuuden saavuttaminen!
Pirjo Tuomi
Liiketalouden yksikkö / opetuksen kehittäminen -tiimin vetäjä

"Luokkatilassa istuvat Oamkin rehtorit, yksikön johtajat sekä muuta hallintoa kolmen opiskelijakunnan edustajan kanssa."
Eikö Oamkin kehittämispäivillä siis ole opetushenkilöstöä mukana...? Hmm.
- Timo

"Korkeakouluyhteisössä on kuitenkin opiskelijoiden lisäksi avain asemassa myös opetus- ja muu henkilökunta."
Timon kommenttiin jatkaakseni, myös muu henkilökunta ilmeisesti loisti poissaolollaan... ?

Kiitoksia kommenteista! Ilo huomata, että blogiamme luetaan myös henkilökunnan kesken.
Kehittämispäivien suunnittelusta vastasi vararehtori Kimari ja hän kutsui tilaisuuteen edellä mainitun kokoonpanon. Uskaltaisin kuitenkin väittää, ettei Oamkin henkilöstö ja henkilöstön tarpeet unohtuneet missään vaiheessa. Opiskelijakunta ainakin omalta osaltaan muistutti henkilöstön olemassa olosta. Me opiskelijat ja opetus- ja muu henkilöstö olemme niitä operatiivisia toimijoita organisaatiossamme. Kun meillä on puitteet toimia, tulostakin syntyy.
terveisin Noora Nousiainen

En suinkaan ole huolissani henkilöstön tarpeista, vaan Oamkin toiminnasta ja sen kehittämisestä: jos opetushenkilöstön asiantuntijuutta ei haluta käyttää koulutusorganisaation kehittämisessä, ollaan jo varsin kafkalaisissa tunnelmissa.
- Timo
« Rautoja tulessa | OSM-kisat - kuka, mitä, häh? » |