Kommentti lähettäjä: Katri M. [Vieras]
Katri M.

Hei Anni! Oliskohan teillä siellä Oulussa kiinnostusta olla jollakin tavoilla Metropolian (=nykyisin Suomen suurin amk) alumnitoiminnan kehittäjinä verkostoyhteistyön hengessä? Tuli vain mieleen, kun itsekkin Oulusta lähtöisin & viime aikoina väsännyt osaltani raporttia opiskelijoiden ohjauksen kokemusten kartoittamisesta meillä. Itsekkin siis medianomien koulutukseen osallistuen :)

- Katri M. -

01.11.2010 @ 14:35
Kommentti lähettäjä: Anne-Maria Haapala [Vieras]  
Anne-Maria Haapala

Kiitos palautteesta. Asia käsitellään mm. Oamkin johtotiimissä.

02.11.2010 @ 13:06
Kommentti lähettäjä: Eliisa Alatalo [Vieras]
Eliisa Alatalo

Sain paperit kouraan itse viime kesäkuussa ja tämä bloggaus kertoo minulle aivan toisesta yksiköstä, jossa itse opiskelin kuusi vuotta. Samoin kuin bloggaavat medianomit, on minunkin kokemukseni ollut hyvä ja opetus pääosin laadukasta, mutta kovin laatupoikkeama oli ehdottomasti vierailijoiden pitämät luennot.

Toimin pitkään koulutusohjelman koulutusohjelmatiimissä ja puheyhteyttä opiskelijoiden ja henkilökunnan välille koulutuksen kehittämisen näkökulmasta rakennettiin yhteisymmärryksessä pitkään. Tuntuu hyvin epäreilulta, jos tuo yhteys on katkennut eikä opiskelijoiden ääni enää kanna vastuullisten korviin.

On myös kuvaavaa, etteivät opiskelijat ottaneet ongelmissaan yhteyttä opiskelijakuntaan vaan alumneihin. Eivätkö opiskelijakunnassa lisätyt tiedot, taidot ja resurssit riitä vieläkään takaamaan ärhäkkää puuttumista koulutuksen epäkohtiin?

02.11.2010 @ 17:02
Kommentti lähettäjä: Anni Jyrinki [Vieras]
Anni Jyrinki

Sitä en tiedä miksi opiskelijat ottivat meihin yhteyttä ja en tiedä olimmeko ensimmäisiä kenelle näistä asioista kertoivat... Mutta nimen omaan alumneiden + Kultin yhteisessä, ihan vapaamuotoisessa, tapaamisessa nämä tulivat puheeksi. Ja minusta on pääasia, että kertoivat huolensa ihan kenelle tahansa, että asiat saataisiin jotenkin menemään eteenpäin. Itselläni jäi opiskelusta myös erittäin hyvä "olo", mutta moni niistä minuakin opettaneista ihmisistä on Oamkista häipynyt =( Vierailevat luennoitsijat ovat aina toki tervetulleita, mutta pitäisi olla hyvin tarkkaa, että keitä he ovat ja millä tiedoilla ja taidoilla opettamaan pääsevät. Mielestäni vierailevat opettajat eivät myöskään saisi olla vastuussa ihan perus opintojen opetuksesta, vaan valinnaisista, workshopeista yms... enemmänkin.

Joka tapauksessa on äärimmäisen hyvä,että keskustelu on nyt näistäkin asioista käynnistynyt! =) Kilpailu media-alalla on niin kovaa, että koulutuksenkin olisi oltava todella tasokasta ja kilpailukykyistä!

Ja Katri M: Olemme ilman muuta kiinnostuneita yhteistyöstä!!!Voistko ottaa yhteyytä meidän alumnikoordinaattoriin, Inkaan. Hänet saa kiinni s-postilla alumni@staff.oamk.fi. Lähetä hänelle postia, niin hän sittein informoi meitä muita ja päästään kehittelemään yhedessä asiota etiäpäin ;D

03.11.2010 @ 17:41
Kommentti lähettäjä: Kari Lauri [Vieras]  
Kari Lauri

Palaute on aina tervetullutta ja sen pohjalta pyrimme kulttuuriyksikön viestinnän osastossa tekemään tarvittavia muutoksia niin nopeassa aikataulussa kuin mahdollista. Alumnien vapaamuotoisessa tilaisuudessa keräämä palaute on kuitenkin hämmästyttänyt henkilökuntaamme siinä määrin, että lienee aiheellista tarkastella OAMK:n medianomikoulutusta myös virallisempien palautteiden kautta. Tässä vastineessani puhun pelkästään viestinnän osaston puolesta.
Kuluvan vuoden aikana on toteutettu kaksi eri palautekyselyä, nimittäin Kultti ry:n helmi-maaliskuun aikana toteuttama palautekysely, joka koski pelkästään kulttuurialan yksikköä sekä koko Oulun seudun ammattikorkeakoulua koskenut opiskelijapalautekysely.
Kultti Ry:n 13.4. 2010 julkaisemissa palautekyselyn tuloksissa viestinnän osaston saama palaute oli todella hyvä. Kiitosta saimme mm. henkilökunnan ja opiskelijoiden välisistä suhteista. Palautteen mukaan apua saa aina kun sitä opettajilta kysyy ja opettajat ovat oikeasti kiinnostuneita opiskelijoidensa asioista. Viestinnän osastolla henki on korkealla ja opiskelijat tuntuvat viihtyvän hyvin. Erityistä kiitosta keräsi opintojen käytännönläheisyys. Positiivista palautetta annettiin lähes jokaisesta opintojaksosta. Kaikkein tyytyväisimpiä olivat journalistiopiskelijat, jotka olivat myös aktiivisimpia palautteen antajia.
Negatiivinen palaute liittyi lähinnä muutamaan yksittäiseen opintojaksoon, joissa esiintyneisiin ongelmiin on jo reagoitu käytännön toimenpitein. Yksi huonoa palautetta saanut opintojakso oli jo valmiiksi omassa tarkkailussamme ja se oli opetussuunnitelmassa viimeistä kertaa.

OAMK:N yleinen opiskelijapalautteen osalta tiivistän sanottavani viestinnän osaston koulutusohjelmatiimin raporttiin 11.10.2010. Ko-tiimissä viestinnän osaston saamaa palautetta oli käsittelemässä 6 opiskelijaa ja 3 henkilökunnan edustajaa.
Palautteen mukaan asioita, joissa olemme onnistuneet ovat mm.
- yhteisöllisyys ja auttavainen henki koulutusohjelmassa
- yhteisöllisyys opiskelijaryhmissä
- opintojen ohjaukseen ja muihin ohjauspalveluihin ollaan tyytyväisiä
- opiskelijat tuntevat tutkintonsa sisällön ja millaista osaamista heillä on valmistuttuaan
- tiivis yhteistyö työ- ja elinkeinoelämän kanssa
Kehittämiskohteina nähtiin seuraavaa:
- kontaktiopetuksen ja itsenäisen työskentelyn ajoittainen epätasainen jakautuminen
- mahdollisuudet valita opintoja myös muiden yksiköiden opetustarjonnasta
- eHops:n ja AHOT:n sekä muiden vaihtoehtoista suoritustapaa tukevien käytäntöjen edelleen kehittäminen ja vahvistaminen.

Edellä olevia tuloksia ja alumnien kautta tullutta palautetta verratessa tulee mieleen että palautteet ovat kuin kahdesta eri oppilaitoksesta, siinä määrin ristiriidassa niiden välittämät viestit ovat. Vaikka otammekin kaiken saamamme palautteen huomioon, tapahtuu koulutuksen kehittäminen luonnollisesti etupäässä virallisen palautteen pohjalta.

Jatkossakin otamme mielellämme vastaan asiantuntijatiedon, jota alumnijärjestö toivon mukaan systemaattisesti ja muutenkin kuin vapaamuotoisesti kerää jäseniltään ja muilta tahoilta.

Yhteistyöterveisin
Kari Lauri,
viestinnän osastonjohtaja
OAMK kulttuuriyksikkö

04.11.2010 @ 11:16
Kommentti lähettäjä: Anni Jyrinki [Vieras]  
Anni Jyrinki

Hei taas kaikille!

Hyvä, että yksikössä palautetta kerätään ja siihen tartutaan. Hankala minun on näin "ulkopuolisena" sanoa, että mistä nämä alumnien saamat kuulumiset kumpuavat. Toivottavasti opiskelijat uskaltautuvat puhumaan näistä samoista tuntemuksistaan avoimesti siellä yksikössäkin opettajilleen.
Vielä sellaisen toiveen heittäisin, että jos tätä kirjoitusta voisi vielä joku teistä nykyisistäkin opiskelijoista kommentoida??? ;D
Anyway, ainakin me alumnit olemme tyytyväisiä, että keskusteluyhteydet ovat puolin ja toisin avoimina!

04.11.2010 @ 17:46
Kommentti lähettäjä: Iikka Kivi [Vieras]
Iikka Kivi

Ikävä kyllä on pakko todeta, ettei tällainen tilanteenkuvaus tule neljännen vuoden opiskelijalle yllätyksenä. Sitä en tosin allekirjoita, että oppilaat olisivat peloissaan tai jonkinlaisessa konfliktitilanteessa opettajien kanssa, mutta muuten kirjoituksessa on paljon kohtia, jotka voin valitettavasti allekirjoittaa.

Opetuksen taso on tietyissä oppiaineissa selkeästi laskusuhdanteessa. Tilanne, jossa opettajan tulee kahta eri oppiainetta opettaessaan olla jatkuvasti yhteydessä (oppituntien aikana) ulkopuoliseen tahoon selvittääkseen opetukseen liittyviä perusasioita, on sietämätön. Vierailevien opettajien lisääntynyt käyttö aiheuttaa sen, ettei yhdelläkään opettajalla ole kunnollista sisäistä näkökulmaa talon käytäntöihin, kalustoon ja tiloihin, vaan vastuuta siirrellään edestakaisin.

Erityisen pahasti tämä näkyy videopuolella, jonka taso on tipahtanut rujosti Laurin siirryttyä vastaamaan hallinnollisista tehtävistä. Ymmärrän täysin, että osaston johtaminen vie paljon aikaa opetukselta, mutta opiskelijat eivät saa kärsiä tästä tilanteesta. Videopuolelle tarvittaisiin ehdottomasti yksi takuuopettaja, jonka puoleen voi AINA kääntyä ja joka tuntee kaluston, edittisoftat ja muut asiat kuin omat taskunsa - ja jolla on aikaa auttaa opiskelijoita. Tällä hetkellä tällaista nestoria ei ole.

Yksi suurimmista ongelmista on se, että eri kameroiden, kuvasuhteiden, resoluutioiden, kehysnopeusten ja leikkausohjelmien yhteensopivuudesta ei KELLÄÄN ole varmaa tietoa. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa jälkityöt lähes poikkeuksetta viivästyvät, kun opiskelijat eivät tiedä millä kameralla kannattaa kuvata mitäkin parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi ja millä editointisoftalla (ja tämän asetuksilla) jälkityöt onnistuvat parhaiten sekä tehokkaana työprosessina että laadullisesti lopputuotteena.

Erityisesti teräväpiirtotekniikan hallinnassa on suuria ongelmia ja sen suhteen OAMK on jo tietyssä mielessä pudonnut kelkasta - leikkausohjelmien versiot eivät vastaa nykyajan standardeja ja kovalevy/muistikorttikapasiteetti on onneton. RailAwayn porukka on joutunut hankkimaan kahdelle kuvausmatkalle oman ulkoisen kovalevyn, koska koululla ei yksinkertaisesti ole riittävän suuria kiintolevyjä vastaamaan HD-materiaalin suurta tilantarvetta (eikä ulkoisia kovalevyjä ole muutenkaan kuin muutama). Sama pätee edittikoneisiin. Tällä hetkellä teen leikkaustyötä koneella, jossa on 2 gigaa keskusmuistia ja 500 gigaa kovalevytilaa - molemmat riittämättömiä teräväpiirtomateriaalin tarpeisiin.

On täysin käsittämätön tilanne, että koululle hankitaan kalustoa, joka kykenee tuottamaan ammattilaistason materiaalia, mutta koululla ei ole kalustoa, jolla materiaalista saataisiin ammattilaistason lopputuote. RailAway 3:n lopputyöt viivästyivät kahdella viikolla (jälkituotannossa todella pitkä aika), koska kukaan opettajista ei osannut sanoa missä video leikataan, millä kalustolla ja millä editointiohjelman asetuksilla. Ilman Jörön sinnikästä (ja oman toimialueen ulkopuolella olevaa, huomattakoon) apua olisimme todennäköisesti edelleen sormi suussa. Erityisen karua tästä tilanteesta tekee se, että huonoimmassa skenaariossa tämä olisi viivästyttänyt yhden ryhmämme jäsenen valmistumista. Tällaista ei saisi tapahtua.

Lisäksi tilanpuute on merkittävä ongelma. Tällä hetkellä RailAway 3:sta leikataan äänitysstudiossa, josta saamme häädön uusiin tiloihin (missä ne ovat, emme tiedä) muutaman viikon sisällä, kun radiokurssi aloittaa toimintansa samassa tilassa. Työaseman ergonomiassa on runsaasti parantamisen varaa eikä koneessa ole internetiä, minkä johdosta joudun toistuvasti poistumaan työpisteeltäni vain tarkistaakseni jonkin asian toisen luokan koneelta. Ja koska yksikään projekti / produktio ei saa aloittaa toimintaansa ilman yksikön myöntämää tuotantolupaa, kyse on organisoinnin puutteesta - tilanne, jossa tuotantoja käynnistetään enemmän kuin niihin on todellisuudessa kapasiteettia, on itse kaivettu kuoppa.

Näin tylytyksen loppuun on todettava, että pääsääntöisesti olen ollut äärimmäisen tyytyväinen koulumme toimintaan - apua saanut aina tarvittaessa, milloin pikaisten ylimääräisen kaluston tilauksineen tai pinteestä pelastaneilla hätälentolipuilla. Niinpä tuntuukin hyvin oudolta, että kaikkein pienimmissä ja helpoimmissa ongelmissa apua ei tunnu saavan millään.

Tuntemattoman sotilaan Koskelaa siteeratakseni:
"Koko touhu on kuin vesivelliä tai pitkää piimää. Mikään ei pysy käsissä mihin tarttuu."

05.11.2010 @ 13:11
Kommentti lähettäjä: Pekka Kallasaari [Vieras]  
Pekka Kallasaari

Parin viikon päästä valmistuvalta medianomilta henk. koht. kokemusta:

2004 aloittaessani oli koulutusohjelmassa paljon kesken. Tykitimme tuohon aikaan opiskelijatovereitteni kanssa huikeat määrät palautetta, ja voin kyllä todeta, että epäkohtiin tuli muutoksia eli palaute tehosi. Omana opiskeluaikanani asiat parantuivat huomattavasti.

Muistan myös kuulleeni paljon omasta mielestäni tarpeetontakin valitusta. Iso koulu ja paljon oppilaita varmistaa aina sen asian ettei kaikkia voi miellyttää, eikä kaikkien odotuksiin koulusta voi vastata.

Ainakin viestinnän koulutusohjelmalla on tarjottavanaan huikeat resurssit, paljon on itsestä kiinni miten näitä osaa hyödyntää.

Omalla kohdallani Ammattikorkeakoulu on ollut nimensä veroinen: valmistuessani minulla on kourassani sekä korkeakoulututkinto että ammatti. On täysin Oamkin projektiopintojen ja harjoittelun ansiota, että teen nykyään työkseni valokuvaajan hommia.

Suuret laivat kääntyvät hitaasti, joten kannattaa antaa palautetta, mutta kannattaa olla myös valmis siihen, että ei itse ehdi nauttimaan muutoksista.

05.11.2010 @ 13:34
Kommentti lähettäjä: Niina Koskela [Vieras]
Niina Koskela

Hyvä kommentti Iikalta. Olen pitkälti samaa mieltä.

Itse en koe vierailevia opettajia ongelmana, vaikka on heitäkin ollut moneen lähtöön. Tietyistä opettajista ja kursseista on kyllä palautetta annettu, ja uskon, että niihin on myös tartuttu.

Pystyn puhumaan vain journalistiopiskelijan näkökulmasta, mutta luulen suurimpien ongelmien olevan juuri rajallisissa resursseissa ja erityisesti sähköisellä puolella, aivan kuten Iikka kertoi. Ne, jotka erikoistuvat kirjoituspuolelle ovat varmaankin suhteellisen tyytyväistä sakkia? Vai ovatko?

Anni kirjoittaa blogissaan, ettei lehtijuttua opi kirjoittamaan vain sanomalehtiä lukemalla. Ei tietenkään opi, eikä viestinnän osastolla näin opetetakaan. Kyllä juttuja kirjoitetaan.

Moni kurssi voi tuntua ajallisesti lyhyeltä, jotta sisäistäisi kaiken tarvittavan työelämää ajatellen. Oamk kuitenkin kehottaa mielestäni jatkuvasti omatoimisuuteen ja siihen, että asioita opittaisiin tekemällä.

Korkeatasoista opetusta pitää vaatia, mutta viime kädessä vastuu opiskelusta on jokaisella opiskelijalla itsellään.

05.11.2010 @ 15:44
Kommentti lähettäjä: Esa Viippola [Vieras]
Esa Viippola

Media-ala on vieläkin ainakin lähellä kuuminta hottia, jos katsotaan hakumääriä. Kova kilpailu opiskelupaikoista johtaa toivottavasti siihen, että myös OAMK:n riveihin saadaan motivoituneita opiskelijoita. Suuri hakijamäärä kertoo osaltaan myös siitä, että kaikki eivät välttämättä ole ymmärtäneet sitä, mihin oikein ovat päänsä pistämässä.

Jos odotukset ovat jo valmiiksi pilvissä, onko ihme että todellisuus iskee päin näköä kahta lujempaa? Aikoinaan ainakin minä hakkasin päätä seinään ensimmäisen vuoden pakkopullakursseilla, kun tuntui että täällä opetetaan kaikkea muuta paitsi toimittajan hommia. Muistan myös, että ainakin meidän vuosikurssimme piti tästä kiitettävästi meteliä.

Tarkkaa tietoa minulla ei ole, mutta käsitykseni on, että tässä suhteessa on menty paljon eteenpäin. Opinnoista kasataan laajempia kokonaisuuksia, joissa ammatillinen näkökulma saadaan entistä paremmin mukaan kaikkiin kursseihin.

Voiko opiskelijoiden pelko ja epätietoisuus sitten johtua siitä, että kokonaisuudet kasvavat liian isoiksi? Jos yhteen on lyöty kolme kurssia ja opiskelijoita on ohjaamassa kolme opettajaa kukin vuorollaan, voi se joistakin tuntua liian isolta palalta kerralla haukattavaksi - varsinkin, jos mielikuvat koulusta on muodostettu täällä aikaisemmin opiskelleiden kertoman perusteella.

Minä olen nyt neljännen vuoden opiskelija, eikä tänä syksynä journalismin opiskelun aloittaneiden opintosuunnitelma muistuta paljoakaan sitä, minkä läpi minä aikoinaan puskin. Minun mielestäni se on vain hyvä asia.

05.11.2010 @ 17:42
Kommentti lähettäjä: Aleksi Ahlakorpi, vie5jo [Vieras]  
Aleksi Ahlakorpi, vie5jo

Meinasin kirjottaa pidemmänkin tekstin, mutta tyydynkin toteamaan, että olen aikalailla samoilla linjoilla muiden vielä valmistumattomien kirjoittajien kanssa.

Olen 2005 aloittanut journalistiopiskelija ja puhun vain omasta puolestani.

Eniten minua jäi tuossa tekstissä ihmetyttämään väite siitä, että viestinnän puolella oppilaanohjausta ei juuri ole eikä kukaan ota vastuuta.

Ainakin minulle on aina apua löytynyt, kun olen sitä tarvinnut ja pyytänyt. Joskus olemme muiden vie-vitosten kanssa miettineet, että meillä käy sääliksi niitä opiskelijoita, joilla ei ole esim. Helin kaltaisia ihmisiä koulussaan.

Ikävä kyllä huonot kuulumiset ja - uutiset leviävät todellakin hyviä nopeammin, varsinkin jos keskustelunavaus tapahtuu netissä, eikä esim. olemalla suoraan yhteydessä opettajiin.

08.11.2010 @ 02:57
Kommentti lähettäjä: Riitta Tötterström [Vieras]  
Riitta Tötterström

Hienoa, että tällaista keskustelua syntyy vaikka vähän provokatiivisenkin aloitteen pohjalta. Oamkissa ja Kulttuurialan yksikössä on viime vuosina panostettu erityisesti toiminnan kehittämiseen, jossa yhtenä tärkeänä osana on opiskelijapalaute. Palautetta kannattaa ehdottomasti antaa ja siihen reagoidaan.

Yksikössämme on panostettu opintojen ohjaukseen ja se näkyy tuloksissa. Olemme Oamkin parhaita v. 2010 mitattuna mm. toteutuneilla tutkinnoilla, vähintään 45 op vuodessa suorittaneilla ja ensisijaisilla hakijoilla. Hyvillä tuloksilla varmistamme rahoitusta tuleville vuosille ja rahalla saadaan hyvää opetusta ja laitteistoa.

Kehitys kehittyy - tällä hetkellä panostamme opetuksen ja tki-työn integrointiin, työelämäyhteistyön vahvistamiseen ja uuden strategian (http://www.oamk.fi/esittely/strategia/) toteuttamiseen painoalojen mukaisesti yli koulutusohjelmarajojen osaamista yhdistellen.

Olkaa aktiiviset toivoo
Riitta Tötterström
Kulttuurialan yksikönjohtaja

08.11.2010 @ 11:27
Kommentti lähettäjä: DW (vie9jo) [Vieras]
DW (vie9jo)

Hei Anni,

Toki palautetta saa ja pitääkin antaa. Valmistuneena toimittajana kuitenkin pyytäisin sinua miettimään, mitä termi off the record tarkoittaa. Se, että kirjoitat tällaisen blogitekstin sen perusteella, mitä saunaillassa ja päissään on aikanaan puhuttu, on moraalisesti hieman arveluttavaa. Vielä arveluttavampaa on, mielestäni se, että en muista keskustelun olleen läheskään näin negatiivista. Et myöskään voi kirjoittaa tekstiä meidän puolestamme, ellemme oikeasti ole samaa mieltä.

Epätietoisuutta toki on, samoin tyytymättömyyttä joihinkin opettajavalintoihin. Mielestäni kirjoituksesi on kuitenkin yliampuva ja todennäköisesti, päätellen sen aiheuttamasta haloosta, olet saanut aikaan enemmän vahinkoa kuin kehitystä.

08.11.2010 @ 15:49
Kommentti lähettäjä: Anni Jyrinki [Vieras]
Anni Jyrinki

Jahans, loppujen lopuksi tämä kuitenkin menee naurettavaksi toisten syyttelyksi. Alkaa sen verran kiehua täällä päässä, että on parempi etten enää tämän jälkeen kommentoi tätä blogitekstiä mitenkään ja tekisi jo mieleni siteerata eräitä "rokki-kukkoja" mukaellen: Evvk. Mutta vielä vähän tästä kaikesta kuitenkin välitän.
Tämä teksti käytiin muiden hallituslaisten kanssa läpi ja päätettiin pistää nettiin. Puheenjohtajamme päätti, että kirjoitetaan asiasta blogi, vaikka olisihan voinut kuulumiset antaa henk.koht. terveisinä opettajille ym.. noh, saimmepa ainakin aikaan keskustelua. Ja toivottavsti viestinnän koulutus tästä siis kehittyy edelleen.
Nämä alumnien saamat palautteet tulivat pääasiassa vuoden tai kaksi kuvallista viestintää tai journalismia opiskelleilta.
Minä seison kirjoittamani takana, sillä tiedän mitä kuulin ja löytyvät ne tuolta opiskelijoiden kirjoittamilta papereiltakin.
Mutta tämä tästä aiheesta tällä kertaa. Opiskelkaa tunnollisesti ja ahkerasti siellä ;) Ja ai niin, yleensähän rehellisimmät kommentit kuulee vasta jälkikäteen esim. tuppakaringissä. Älkää sitten tästä lähtien säästelkö niitä vain sellaisiin tilanteisiin. Ok? Olkoon tämä "soppa" siis opiksi meille kaikille.

08.11.2010 @ 19:57
Kommentti lähettäjä: Anni Jyrinki [Vieras]
Anni Jyrinki

Pakko vielä kerran palata asiaan... Tässä välissä ehdin käydä purkamassa agressioni kuntosalilla. Mutta, For the regord: Tämä blogi ei kerro minun mielipiteistäni tai muidenkaan alumnien mielipiteistä. Tämä blogi kirjoitus kertoo teidän nykyisten opiskelijoiden kuulumisita ja huolista, jotka te opiskelijat itse otitte kansamma puheeksi Kultin ja alumnien yhteisessä tutustumisillassa.
Opiskelijat pyysitte, että me veisimme asianne eteenpäin. Ja me lupasimme sen tehdä. Palautteene kerättiin kirjallisina ja siinä yhteydessä vielä sanoitte: " Jos ne teille koululla kertoisivat, kun meille eivät mitään kerro".
Meidän alumnien pääasiallinen tehtävä ei ole vain järjestää bileitä ja illanviettoja. Meidän tärkein tehtävämme on tuoda työelämän kuulumiset Oamkiin ja sitä kautta olla mukana kehittämässä koulutusta yhä vain paremmin työelämän vaatimuksia vastaavaksi. Mikään palaute ei ole meille off the regord. Sekä jo valmistuneiden, että vielä opiskelivien oamkilaisten asiat ovat meille tärkeitä. Siksihän tätä työtä vapaa-ajalla tehdään.
ugh.

08.11.2010 @ 22:23
Kommentti lähettäjä: Janne Kalinainen [Vieras]  
Janne Kalinainen

Alumniyhdistys toimii Oamkin tunnettuuden ja arvostuksen lisäämiseksi, työelämän amk- ja oamk-tietoisuuden lisäämiseksi ja opiskelijoiden taitojen, tietojen ja työelämäyhteyksien lisäämiseksi. Näin karkeasti muotoillen. Alumniyhdistyksen toimijana voin olla ylpeä ihmisistä jotka siinä toimivat omaa vapaa-aikaansa uhraten ja koittaen kukin omalla tavallaan luoda parempaa maailmaa. Samoin on ihailtavaa, miten viime aikoina niin opiskelijat, työelämä kuin oamk on herännyt havaitsemaan alumnit hyvänä yhteistyökumppanina ja yhdistävänä tekijänä.

Tämä blogiketju alkoi moitteilla. Moitteilla, joihin oamk suhtautui oikein ja asiallisesti. On selvää ja hämmästyttävää jos palautekyselystä tulee positiivista palautetta ja muutama kuukausi perään blogikirjoituksesta kylmää vettä niskaan. Jokin ei täsmää. Kun kommentteja lukee, niin huomaa, että tilanne on oikeastaan loistava: Niin palautekyselyn, kuin opiskelijoiden kommenttien perusteella tilanne on yleisesti ottaen verrattain hyvä. Tilanne on vielä parempi kun ajattelee, että opiskelijat ovat riittävän aktiivisia nostaakseen muutaman parannusta vaatiman kohdan esiin. Ihailtavaa. Monestihan epäkohdista vain mutistaan kahvipöydässä, eikä kukaan ole valmis puuttumaan asiaan. Yksi ammattitaidon ja itsearvostuksen mittareista on halu puuttua asioihin, jos kokee ettei "saa rahoilleen vastiketta".

Suomalainen perusluonnekin on sellainen, ettei hyvistä asioista juuri puhuta, mutta epäkohdista muistetaan purnata. Tällainen tilanne on ilmeisesti ollut päällä Kultin ja Alumniyhdistyksen yhteisessä tilaisuudessa. Mielen päällä ovat epäkohdat ja olo "meitä ei kuunnella". Kuten kuulimme, osa epäkohdista on ollut yksikössäkin jo tiedossa, luultavasti osakokin on jo kuullut asiasta. Kuitenkin alumnit olivat nyt se olkapää, mitä vastaan oli hyvä tukeutua. Sehän me koitammekin olla. Koitamme kuunnella oamkia, työelämää ja opiskelijoita, tuoda heidän huoliaan ja toiveitaan esiin ja aikaansaada ymmärrystä ja kehitystä. Tässä olemme pikkuhiljaa onnistumassa aina vain paremmin.

Jos kyseisessä illanvietossa on mainittu sanat "off the record", ammattitaitoinen toimittaja kuten Anni varmasti osaa tämän kuulla ja suhtautua asioihin sen mukaisesti. Näitä sanoja ei varmasti ole sanottu, päinvastoin toivottu, että alumnit jotakin kautta vievät tätä viestiä eteenpäin. Luotan hallitukseni jäseneen ja tulin tähän tulokseen itsekin keskusteltuani hänen kanssaan illan saldosta ja -kulusta. Tällä kertaa viesti tuli aluksi blogikirjoituksena, mutta eiköhän asiasta keskustella sopivissa yhteyksissä vielä myöhemminkin.

Summa summarum, tilanne viestinnän koulutusohjelmassa on hyvä, ja asianomaiset tahot varmasti kehittävät toimintaa parempaan suuntaan nyt vielä paremmin tietoisena asiasta. Niin opiskelijat, oamk ja alumnit seuraavat tilannetta. Hakeutukaa muutkin opiskelijat ahkerasti ko-tiimeihin.

Eli uljaasti kohti uusia vastoinkäymisiä! (Ei kun meillehän ne oli vain haasteita ;-)

Janne Kalinainen
Oamkin alumniyhdistyksen puheenjohtaja


12.11.2010 @ 12:02
« JuhlahumuaHyvinvointia, herkuttelua ja höpötystä - tätä kaikkea on naisten ilta »