Takaisin Suomeen

Ja niinhän siinä kävi, että opiskelijavaihtomme on ohi noin 11 tunnin päästä kun lentomme Helsinkiin lähtee. Lopputenteistä suoriuduttiin helmikuun lopuilla ja viimeisen kerran kävimme yliopistolla viime viikolla tarkistuttamassa lopulliset arvosanamme ja täyttämässä Oulun Seudun Ammattikorkeakouluun palautettavat lomakkeet.

Lopputentit olivat suurimmaksi osaksi välitenttien kaltaisia, eli yhteen kirjoitin taas tenttiesseet etukäteen ja opettelin ne ulkoa, ja toiseen valmistautuminen oli aika olematonta koska tentti oli taas luetun ymmärtäminen ja kysymyksiin vastaaminen englannin kielellä. Sen sijaan Advertising-kurssimme lopputentti suoritettiin välitenteistä poikkeavalla tavalla, sillä opettaja halusi meidän keksivän ryhmässä tuotteen/palvelun ja sille mainoksen, joka tuli itse esittää koko luokan edessä. Tuote itsessään sai olla ihan turha tai jopa mahdoton, kunhan mainos olisi toimiva ja tuotteeseen sopiva. Lisäksi tehtävästä tuli kirjoittaa raportti jossa kaikki ideat perusteltaisiin. Oma palvelumme oli tupakoivien lentoyhtiö, jonka lennoilla saa siis vapaasti tupakoida. Emme saaneet suoraa palautetta esityksestämme tai raportistamme, mutta ilmeisesti opettaja piti ideastamme, sillä saimme lopputyöstä parhaan mahdollisen arvosanan. Muut ryhmät olivat toteuttaneet mm. juoman jonka avulla voi teleportata itsensä paikasta toiseen, kielikoulun, superlasit ja vielä jonkinlaisen kuivasuihkun. Ylipäätään lopputenttiin oli taidettu panostaa yllättävän paljon, tai ainakin odotin paikallisilta opiskelijoilta paljon ujompaa otetta loppuesitykseen, mutta sen sijaan kaikki tuntuivat heittäytyvän esitykseensä todella hyvin.

Koulun loppumista juhlimme heti lopputenttien jälkeen yhdessä saksalaisten vaihtarien kanssa. Toisaalta tunsin tuttua tyytyväisyyttä huomattuani, että kaikki tentit on nyt suoritettu ja koulunkäynti Bangkokissa päätöksessä, mutta sitä enemmän ilmassa oli haikeutta kun ymmärsin miten lähellä lähtö Suomeen on. 

Run run, visa run!

 

Kuten ehkä useimmat tietävät, täytyy Thaimaassa oleskelevilla ulkomaalaisilla käydä 90 päivän välein joko immigration officessa näyttäytymässä ja maksamassa tästä huvista 1900 bahtia (~47,5 euroa) tai käydä maan rajojen ulkopuolella. Tuolla summalla saa melkein menopaluu-lennot johonkin naapurimaista, joten ei tarvinnut miettiä, että kumpi vaihtoehto otetaan. Aiemmin olemme lomalla käyneet jo Kambodzassa ja nyt oli Vietnamin vuoro.
 

Ho Chi Minhissä tykättiin mopoista.

s="image_block">
Saavuimme Ho Chi Minhiin, entiseltä nimeltään Saigon, josta löysimme majapaikan Pham ngu lao -backpacker-alueelta. Ensimmäisenä säikäytti sekava liikenne, ihmiset ajavat oikeaa puolta tietä autolla ja se, että skoottereita on kyseisessä kaupungissa paljon enemmän kuin esim. Bangkokissa. Onneksi parin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevassa Ben Tressä oli erilainen meininki, sillä siellä ei paljon ruuhkia saatikka muita turisteja näkynyt. Ben Tren hienoimpiin nähtävyyksiin kuului aito Vietnamilainen tori, sekä paikallisten mielestä me. Paikalliset olivat ihmeissään tällaisista kalpeanaamoista, mutta yleensä ihan hyvin mielin.


Paikallisen torin mummo.
 

Ho Chi Minh oli myös kaoottisuudessaan hieno kaupunki ei pelkästään monien nähtävyyksien, vaan yleisen tunnelmankin takia. Vaikka henkilökohtaisesti vietnamilainen ruoka ei tuttua ja turvallista thaimaalaista ruokaa voittanutkaan, olut saattoi jopa hieman parempaa ollakin. Hieman ihmetytti aluksi ihmisten hyväntuulisuuden puute, mutta tosiasiassa olimme vain tottuneet thaimaalaiseen hymykulttuuriin. Vietnamissa hymyiltiin vain, jos oikeasti hymyilytti, eikä niinkään kohteliaisuudesta, tutumpaa suomalaiselle!

Nähtävyyksiäkin viikon mittaisella reissulla kerettiin käydä katsomassa, mm. Vietnamin sodasta tuttuja tunneleita Cu Chissä, sotamuseoita, Vietnamin yhdistymisen palatsi jne. jne. Saatettiinpa myös törmätä reppureissaamassa olleeseen jo valmistuneeseen liiketalouden tradenomiin, opiskelkaa ja tehkää töitä, niin pääsette reissuun... tai lähtekää vaihtoon!

Cu Chin tunneleilta


Nyt on passissa leimaa pitkäksi aikaa, eikä maan rajojen ulkopuolelle tarvitse enää mennä, ennen kotimatkaa. Valitettavasti se päivä koittaa jo alle kuukauden kuluttua, mutta tuo asia pitää sulkea pois mielestä. Ensi jaksossa kerromme luultavasti Siam Universityn lopputenteistä, jotka kovaa vauhtia lähestyvät. Näkemiin!

Tenttikäytäntö

 

Siam Universityssä kurssiemme välitentit osuivat siis suurimmaksi osaksi 24. ja 25.12. ajalle. Tenteistä sekä International Marketing ja Advertising toteutettiin esseetentteinä, joihin olimme saaneet kysymykset etukäteen. Tämä tietenkin helpotti lukemista melkoisesti, mutta toisaalta esimerkiksi yhdessä tenttikysymyksistä kysyttiin "Explain what you understand of PEST analysis on a country such as Rwanda", joten läpipääsy tarkoitti tenttiin etukäteen valmistautumista eikä niinkään vain ilmestymistä paikalle. Lisäksi tenttiaikaa oli vain puolitoista tuntia, mikä hujahtaa aika nopeasti jos ei ole etukäteen tehnyt mitään suunnitelmaa siitä, mistä aikoo kirjoittaa ja missä järjestyksessä. Omalla kohdallani päätin kirjoittaa kaikki esseet valmiiksi etukäteen ja sen jälkeen opetella vastaukseni ulkoa. En tiedä onko tuollaisesta oppimismetodista ihan mitään hyötyä, mutta sain hyvät arvosanat! Jonkinlainen ulkoa opettelu oli kyllä tärkeä osa tenttiä, sillä ensimmäisessä tentissä olin juuri saanut vastaukseni kirjoitettua kun aikaa ilmoitettiin olevan jäljellä viisi minuuttia. Niin tosiaan, lopputentteihin taidan hankkia jonkun rannekellon, koska vaikka en rannekelloa normaalisti käytäkään niin tentissä se helpottaisi kummasti ajankäyttöä ja sen loppumisen hermoilua.

Englannin tenttiin en ollut valmistautunut yhtään, sillä luonnollisesti oletin sen olevan aika helppo paikallisten opiskelijoiden englannin kielen tason perusteella. Kuulin etukäteen tentin käsittävän kaksi pidempää artikkelia ja niiden pohjalta tehdyt kysymykset. Jähmetyin kun heti ensimmäinen kysymys oli jotakuinkin "What does the expression "gingerly" mean in this context?" Anteeksi mutta gingerly? Mikä sana se on? En ollut ikinä kuullutkaan kyseistä ilmaisua, mutta mukava kyllä se tuli heti pari päivää tentin jälkeen vastaan The Game of Thrones-kirjasarjan ensimmäisessä osassa. Tentin kysymykset onneksi helpottuivat tuohon nähden ja toista tekstiä lukiessa hämmennyin jo aika paljon kun vastaukset kysymyksiin sai jo suoraan tekstistä kopioimalla. Mietin hetken kyseessä olevan kompakysymys kun multa haluttiin tietää kuinka pitkä artikkelissa mainittu ajomatka oli, ja tekstissä luki käytännössä "Ajomatka päätepisteeseen oli 14 kilometria.", mutta vastaukseen ei todellakaan tarvittu mitään muuta. Jäin silti miettimään pääsivätkö suurin osa paikallisista opiskelijoista tenttiä läpi.

Loppujen lopuksi välitentit tulivat kaikki takaisin täydellistä pistemäärää hipoen, eli sain kaikista A:n. Lopputentit sitten määrittävät lopullisen arvosanan, joka myös toivon mukaan tulee olemaan mahdollisimman hyvä!

Koska meillä on joulu...

...juhla armas lapsien, eikä rasita koulu, syyt' on olla iloinen! Niin, paitsi tenttejä jouluaattona ja joulupäivänä

Voisi kuvitella, että Thaimaassa joulua ei vietetä. Höpö höpö, ostoskeskuksissa joululaulut raikaavat ja talojen seinillä on suuria julisteita ja värivaloja, jotka toivottavat hyvää joulua, sekä onnellista uutta vuotta. Meidän supermarketissa, Tesco Lotuksessa on jopa oma tanssiva joulupukki ja lahjakoreja on hyllyt täynnä. Jopa meillä kotona on käytävällä jopa kauniisti koristeltu muovikuusi! Thaimaalaiset ovat hulluna juhliin, värivaloihin ja juhlatunnelmaan, vaikkakaan eivät tiedä minkä takia juhlaa oikeastaan edes vietetään. Hieman juhlatunnelmaa latistaa nämä tentit, jotka ovat jouluaattona ja itse joulupäivänä. Tuleepahan erilainen joulu.

 

Jouluillalliselle menemme jo (suht) hyväksi toteamaamme The Deck -ravintolaan saksalaisten kavereidemme kanssa ja joulukinkku vaihtunee rapuihin, glögi viiniin ja konvehdit... no, en tiedä mihin. Ainakin näkymät ravintolasta on hyvät, sillä sieltä näkee Wat Arunin iltaloisteessa ja ehkä jos oikein kuvittelee, niin tuon temppelin muodosta vähän joulukuusikin tulee mieleen. Ensi vuonna sitten oikea joulu!

Tesco Lotuksessakin oli oma joulupukki.
 
 

Uusi vuosi sujuikin hieman rauhallisemmin lomaillessa Koh Taolla, kaukana Bangkokin melusta ja saasteista. Näkemisiin!

 

Ainiin, ensimmäinen välitentti komeasti läpi, 12/20 pistettä!

Siam University, Bangkok (Mia)


Janne jätti viime merkintänsä jännittävään kohtaan paljastamalla, että seuraavassa kirjoituksessa kerromme Siam Universityssa opiskelusta. Opiskelua on takana noin kuukausi ja tältä ne opiskelijat aina näyttävät:

 

Siam Universityssa koulupuku on pakollinen ja tarkoittaa naisilla valkoista kauluspaitaa ja mustaa hametta, miehillä mustia suoria housuja. Lisäksi pukuun kuuluu Siam Universityn vyönsolki ja rintaneula. Löydettiin kampuksen vierestä jokin pikku puoti, josta koko vaatekerran sai ostettua edullisesti noin kahdeksalla eurolla.

Valitsemamme kurssit ovat siis

  • International Marketing
  • Advertising
  • English IV
  • Fundamentals of Philosophy And Religion
  • Global Management of Infomation Systems

Kahteen ensimmäiseen kurssiin olen markkinointia opiskelevana tosi tyytyväinen. Aioin itse asiassa käydä International Marketing-kurssin Suomessa mutta en saanut sitä mahdutettua lukujärjestykseen, onneksi siis löysin saman kurssin Siam Universityn kurssivalikoimasta. Luennoilla on käsitelty kulttuurieroja, yritysten tyypillisimpiä virheitä ja kansainvälistyvän yrityksen tärkeimpiä askeleita uusille markkinoille laajennettaessa.

English IV kuvauksessa puhuttiin kurssin sisällöstä näin: "Using the skills developed in English III, use the business jargon and vocabulary to write business communication such as letters, filling out forms such as purchase orders, detailing shipping and financing instructions and miscellaneous communications". Ensimmäisellä tunnilla kuitenkin selvisi, että thaimaalaiset ovat aika kaukana tuon tasoisesta kurssisisällöstä. Ensimmäisen puolen tunnin jälkeen liitutaululla luki "I have a car. You have a car. Does he have a car?". Tauolla opettaja totesi oma-alotteisesti, että voimme yhtä hyvin tulla välitenttiin ja lopputenttiin ja saada arvosanan tenttien perusteella. Sen jälkeen ei ollakaan käyty tunneilla.

Fundamentals of Philosophy And Religion-kurssilla pohditaan eri uskontoja ja niiden merkitystä. Lähinnä kurssilla on keskitytty valtauskontoihin kuten buddhalaisuuteen, islamiin ja kristinuskoon. Erityisesti buddhalaisuus on kiinnostava osa-alue, sillä oman kokemukseni mukaan peruskoulussa ja lukiossa se on jätetty yleensä vähän vähemmälle muihin valtauskontoihin verrattuna.

Tietojenkäsittelyä opiskelevina Janne, Joni ja Olli päättivät ottaa käytännössä ainoan alaansa suoraan liittyvän kurssin koko valikoimasta, eli Global Management of Infomation Systems-kurssin. Ensimmäisen tunnin loppuvaiheilla joku kuuntelijoista oli kysynyt mitä sana IT tarkoittaa... Mutta noin muuten kurssi on ilmeisesti ollut ihan hyödyllinen ja tuonut esille sellaisiakin asioita, joista pojat ovat opiskelleet aiemmin perusteet ja joista nyt oppivat enemmän.

Valitsemamme kurssit ajoittuvat maanantaille ja tiistaille, mikä oli osin taktikoitua että saisimme käyttää loppuviikon Bangkokin tutkimiseen ja matkusteluun. Ensi viikolla lähdemme käymään Phuketissa moikkaamassa näitä loppuja Thaimaan matkaajia!